Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Život gimnazijalca

Život gimnazijalca

Jesenje lišće je svojim ponovnim dolaskom u školske klupe dovelo nove učenike željne znanja i novih poznanstava. Kao i svake godine, interesovanje učenika za našu školu bilo je veliko, pa se tako u prvi razred upisalo preko stotinu osnovaca. Novo okruženje, nostalgija za starim danima i strah od neočekivanog dodatno su otežavali ionako naporan put prilagodbe. To je izuzetno težak proces, ali sudeći prema izjavama stručnog osoblja škole, ovogodišnji prvačići su obavili prilično dobar posao.

Razrednica I b odjeljenja, prof. Muminović Semira, za učenike ima samo riječi hvale, te između ostalog kaže: „Prezadovoljna sam radom učenika kako na času, tako i kod kuće. Rezultati uvijek mogu biti bolji, ali s obzirom da početak vrijeme adaptacije još uvijek djeluju na pojedince, rezultati su i više nego dobri. Za prvo poluvrijeme ili, kako ja to volim reći, ove prve utakmice, očekivanja su ispunjena.’’

Kao svojevrsni izvori vrijednosti, knjige igraju značajnu ulogu u intelektualnom razvoju svake mlade osobe.

Upitali smo školsku bibliotekarku prof. Mufidu Toromanović koliko se dobro prvačići snalaze u ovom svijetu. „Što se tiče učenika prvog razreda, zadovoljavajuća je posjeta kako biblioteci tako i čitaonici. Kod učenika prvog razreda posuđivanje knjiga se još uvijek svodi samo na lektirske naslove, što je i razumljivo jer se učenici još uvijek snalaze u neobičnom prostoru – ipak je to za njih neka nova sredina i drugačije okolnosti od onih iz osnovne škole na koje su navikli. S obzirom da naša biblioteka raspolaže velikim fondom knjiga nadam se da ćemo bolje surađivati, u smislu da će učenici posuđivati knjige koje nisu striktno vezane samo za predmet maternjeg jezika i književnosti“

Ipak, najbolji uvid u proces prilagodbe učenika dobili smo iz njihovih izjava, u kojima se osjeti velika doza zadovoljstva i očaranosti  novom sredinom. „Prvi dan škole imala sam veliku tremu, bojala sam se kako ću se uklopiti, kakvi će profesori biti. No, za par dana sam se snašla i shvatila da nisam imala razloga za strah. Gimnazija je odlična škola, u samo jednom polugodištu sam stekla ogromno znanje i mnogo prijatelja, ne samo iz svog odjeljenja. Profesori su pozitivni i imaju puno razumijevanja za nas prvačiće“ – izjavila je jedna od učenica.

I njena prijateljica Merisa Nesimović dijeli isto mišljenje i entuzijazam  po pitanju  nove škole: „Upisom u ovu školu doživjela sam jedno potpuno novo iskustvo kojem sam se uspjela prilagoditi. Gimnazija je izuzetna škola sa veoma dobrim  profesorima i načinom rada. Uz mnogo truda i rada uspjela sam se prilagoditi načinu rada profesora i gradivu te steći nova poznanstva i prijatelje“

Za kraj vam donosimo kratki intervju sa direktorom naše škole, prof. Jasminom Hodžićem:

Hana: Direktore, dobar  Vam dan.  Možete li nam  reći šta Vi mislite o tome kako su se učenici prvog razreda snašli u ovoj školi, potpuno novoj sredini za nijh?

Direktor Hodžić: Ulazak u bihaćku Gimnaziju je za prvačiće najčešće blago iznenađujući. To je jedna nova sredina koja kod nekih izazove izvjestan „šok“, u smislu da se u prvih nekoliko mjeseci ne mogu snaći upravo zbog  toga što se radi o potpuno novoj sredini, novim kolegama. Jednostavno, za njih je sve to novina. Također  mislim da taj proces prilagodbe traje  svega nekoliko mjeseci, međutim , kad učenici uđu u školsku rutinu, vrlo dobro funkcionišu i snalaze se u ovoj školi kao i svi ostali učenici. Ovogodišnji prvačići se ne razlikuju bitno od prvačića ranijih generacija, prilično su se dobro uklopili i postali su dio većeg kolektiva koji funkcioniše poprilično dobro.

Hana: Smatrate li da poštuju pravila škole?

Direktor Hodžić: Kad su u pitanju poštivanja pravila rada škole, mislim da upravo kod učenika prvog razreda i ima najviše ‘’iskakanja’’, ali ne zbog toga što oni to svjesno žele učiniti nego jednostavno usput uče. A što se tiče discipline učenika, mislim da naša škola nema nekih većih problema. Ono što predstavlja najveći problem kod nas jesu izostanci .Ove godine smo pokušali uvesti neku novinu što se tiče pravdanja učeničkih izostanaka i na kraju polugodišta ćemo izvršiti analizu da vidimo funkcioniše li način rada koji smo uveli.

Hana: Prema Vašim riječima slutim da ste poprilično zadovoljni prvačićima?

Direktor Hodžić: Da, poprilično sam zadovoljan učenicima prvog razreda kao i svi profesori ove škole i sretni smo što ih uopće imamo pod našim krovom.

Hana: Direktore, hvala Vam na ovom razgovoru.

Prilog pripremile: Nadija Mujkanović i Hana Vojić

gimnazijabihac.edu.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top