Ekonomija

Živinice postaju razvijena općina: S petog skočili na drugo mjesto u TK

U zgradi Općine Živinice  održana je prezentacija poslovnog ambijenta na području Općine Živinice. Načelnik Samir Kamenjaković inicijator je prijema za poslodavce koji posluju na području Općine Živinice.

Prijem za poslodavce se održava već drugu godinu zaredom sa ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta. Tom prilikom se sumiraju rezultati poslovanja za prethodnu godinu i dodjeljuju priznanja najuspješnijim kompanijama na području Općine Živinice.

Pokazatelje poslovanja živiničkih kompanija temeljene na rezultatima poslovanja za period 2015-2017. godina prezentirao je prof. dr. Bahrija Umihanić. Načelnik Samir Kamenjaković istakao je da je Općina Živinice prepoznata kao područje za povoljno ulaganje.

Kontinuirano i aktivno uređenje poslovnih zona u prethodnoj godini, formiranje Savjeta poslodavaca, brže izdavanja dozvola, te otvaranje Centra za biznis i mini inkubatora za mlade poduzetnike su samo početni koraci, a prema riječima načelnika Kamenjakovića, općinska uprava zajedno sa privrednicima kao najvažnijim partnerima može i mora napraviti još dosta koraka za bolje sutra svih.

– Općina Živinice polako prelazi u razvijenu općinu, to su danas podaci pokazali da smo po broju zaposlenih, po broju ulaganja, po broju rasta dobiti po glavi stanovnika – druga općina u Tuzlanskom kantonu. Dakle, nismo samo teritorijalno, demografski i geografski druga općina u kantonu, nego i razvojno. To je ono što me posebno raduje, s obzirom da je prije nekoliko godina Općina Živinice bila na petom mjestu, sada se nalazi na drugom mjestu i mi smo htjeli unaprijediti taj proizvod – rekao je Kamenjaković.

Rekao je da žele biti jedna od reprezentativnijih općina u Federaciji i Bosni i Hercegovini.

– Ono što me raduje je da smo imali oko šest stotina miliona prihoda, imamo preko devedeset miliona izvoza. Imamo dakle viši porast kompanija, to je pokazalo i uređenje poslovne zone koje je dovelo nove investitore. Bili smo u prostorijama Start up inkubatora, zamolio sam privrednike da budu mentori mladim ljudima, ukoliko budemo napravili sinergiju između lokalne zajednice i privrednika, mladih biznismena, mi imamo novi nukleus, novi proizvod koji će biti najbolji u državi Bosni i Hercegovini – rekao je načelnik Samir Kamenjaković

Prof. dr. Bahrija Umihanić je iskazao zadovoljstvo što se ova manifestacija održava već drugu godinu, te je ukazao na podatak da su živiničke kompanije rasle mnogo brže u odnosu na broj kompanija u Tuzlanskom kantonu i Federaciji Bosni i Hercegovini.

– Općina Živinice, odnosno kompanije Općine Živinice rasle su brže nego što je to slučaj sa brojem kompanija u Tuzlanskom kantonu, Federaciji Bosni i Hercegovini. Mjereno relativnim pokazateljima, isto tako rasli smo brže i prema broju zaposlenih lica u našim kompanijama. Ono čime nismo posve zadovoljni jeste činjenica da nismo ostvarili veću dobit u 2017. godini u odnosu na 2016.godinu. Međutim, u pregledu tih pokazatelja vidjeli smo da su poslodavci Općine Živinice isplatili više 6,5 miliona konvertibilnih maraka na ime plata zaposlenika što je zapravo jednak iznos kao i umanjenje dobiti za 2017.godinu. Sve u svemu možemo kazati da su kompanije u Živinicama zdrave i da njih najmanje stotinu i pedeset ima odlične osnove za dalji rast, da je očekivati u 2018. godini sa poboljšanjem poslovnog ambijenta kako smo to čuli od Općinskog načelnika i u najavama predsjedavajućeg Općinskog vijeća da će te kompanije u jednom novo ambijentu i na jedan novi način ostvariti još i bolje rezultate. Mi se radujemo i inostranim kompanijama koje bi trebale u 2018. godini započeti svoje poslovanje. Od njih očekujemo jednako kao i od naših kompanija da ostvaruju dobre rezultate i očekujemo isto tako da isplaćuju našim zaposlenicima redovno plate i naravno da isplaćuju veće plate nego što isplaćuju naše kompanije – istakao je prof. Umihanić.

Zahvalnicu i nagradu za uspješan rad i doprinos razvoju privrede Općine Živinice dobile su tri najuspješnije kompanije i to: d.o.o. Profine BH, d.o.o. ALFE-MI, i d.o.o. Omega.

Ostale kompanije kojima je na osnovu uspješnosti uručena Zahvalnica za doprinos i razvoj privrede Općine Živinice su: SONRA d.o.o., ZH-ZOLA d.o.o., ADEN d.o.o., DISK d.o.o., STAR- CENTAR d.o.o.,VEGA MIX d.o.o., KERA I DISK d.o.o.

biznisinfo.ba

Povezani članci

Back to top button