Moj vrt

Zimi treba kontrolisati vlažnost supstrata i vlažnost zraka

Vrijeme unošenja biljaka u dom ključan je za njihov opstanak. Unesemo li ih prekasno, biljke izlažemo i šoku zbog nagle promjene.

S obzirom na to da sobne biljke cijele godine imaju osigurana tri najvažnija uvjeta, vodu, svjetlost i zrak, mogu rasti cijele godine. Ipak, postoji nekoliko stvari na koje moramo obratiti pažnju tokom hladnijih dana. Ako je ljeti sobno bilje bilo na otvorenom, na balkonima, terasama ili u vrtu, treba ga prije jutarnjih mrazeva unijeti u zaštićeni prostor. Svakako treba odstraniti osušene listove ili cvjetove i pregledati biljku.

Uočite li neke od nametnika, a dobro ih je pogledati pod povećalom, potražite savjet stručnjaka. Valja voditi brigu i o zalijevanju, a od izuzetne je važnosti da zalijevanje doziramo. Moramo uzeti u obzir i manju količinu sunca, a s obzirom na to da su biljke u fazi mirovanja, proces fotosinteze manje je intenzivan pa je potrebno smanjiti količinu vode u odnosu na onu kojom ih zalijevamo ljeti. U grijanim prostorima u većini slučajeva zrak je suh, dakle vlažnost je manja od 50 posto što nepovoljno djeluje na biljke. Bilo bi poželjno nabaviti vlagomjer, te tako kontrolisati vlažnost zraka. Najlakša metoda je prskanje biljaka. To im omogućuje da vrate vlažnost tkiva i održe vitalnost tokom godine.

Moguće je ugraditi i posebne uređaje koji reguliišu vlagu u prostoru. To se svakako preporučuje ako u prostoru ima više lončanica s biljkama. Dobro je da u blizini lončanica bude i posuda s vodom. Promjena temperature vani i godišnjeg doba jače utječu na pojedine biljke. Primjerice, neke biljke znaju reagovati odbacivanjem lišća ili lišće jednostavno žuti. U takvim slučajevima potrebno je eliminirati pojavu štetnika i biljku prepustiti da sama odradi proces prilagođavanja. Da se ne bi “prehladile”, dobro je ispod lončanice staviti komadić kartona ili frotirnu krpicu. Kupujete li biljku za hladnijeg dana, obvezno je dobro zaštitite, primjerice, umatanjem u papir. Većinu biljaka nije dobro presađivati za hladnijih dana. Tokom hladnijih dana nemojte zaboraviti na prihranu biljaka i supstrat – najsigurnije je kupiti zemlju u vrtom centru. Dobar izbor je kompost ili mješavina koja odgovara većini sobnih biljaka.

Vodite računa, posebno ako imate malu djecu i kućne ljubimce, da su neke sobne biljke otrovne. Valja spomenuti da nekim biljkama treba potporanj. Ako imate taj slučaj, biljku treba privezati uz potporanj, katkad joj omogućiti da se penje uz cvjetne rešetke ili da visi. Potporu će vratiti lijepim izgledom.

https://living.vecernji.hr

Povezani članci