Zanimljivosti

Cvjeta samo u određenim dijelovima svijeta: Najskuplji začin na svijetu vrijedi više od zlata

Da li ste znali da na Zemlji postoji začin vredniji od tartufa, vasabija, pa čak i zlata? Vjerovatno ste ga vidjeli, nježne crvene komadiće od kojih vam je potrebna samo najmanja količina da biste imali veliki utjecaj na okus. Govorimo, naravno, o šafranu.

Potječe iz ljubičastih cvjetova šafrana (Crocus sativus). Počinje kao jarko narandžasti žig, koji nosi polen kao dio ženskog reproduktivnog sistema cvijeta, a kasnije postaje najvredniji začin na svijetu. Zašto je tako skupo? Djelomično zato što je ova biljka apsolutna noćna mora za žetvu.

Šafran se bere sa tri žiga u sredini svakog cvijeta i moraju se brati ručno. To znači da pola kilograma šafrana može sadržavati čak 75.000 cvjetova. Dodajte tome činjenicu da cvijet cvjeta samo u određenim dijelovima svijeta nekoliko kratkih sedmica u godini i to postaje još složenija operacija.

Jednom ubrane, nevjerovatno su krhke i s njima se mora pažljivo rukovati, što proces uzgoja čini još složenijim i skupljim. Žigovi se zatim pretvaraju u poznatiji oblik isušenog šafrana tako što se rašire na tacne i polako suše na vatri od drvenog uglja. Opet, ovo povećava troškove jer je to dugotrajan proces sa kojim se ne može žuriti.

Tržišna stopa za pravi šafran kreće se između 2.000 i 10.000 dolara po pola kilograma (1 pound), tako da nije iznenađujuće da postoji nekoliko krivotvorenih alternativa. Sve od obojene kukuruzne svile do cvijeća od šafranike, vlakana cvekle i običnih starih crvenih komadića papira kroz povijest se predstavljalo kao šafran, dok se mljeveni šafran često miješa s kurkumom, korom ili paprikom – što je samo po sebi zanimljiv začin, jer iznenađujuće malo ljudi zna od čega se pravi paprika.

Ključ autentičnog, visokokvalitetnog šafrana je u njegovoj aromi, što znači da se drži visokih standarda tokom proizvodnog procesa, a lošiji žigovi neće dospjeti u konačni začin. Ni tu aromu nije lako održavati, tako da šafran ima kratak rok trajanja i mora se pravilno skladištiti, piše IFLScience.

Dakle, da li je vrijedno toga? Na kraju svega toga, najskuplji začin na svijetu izlazi kao prilično svestran i impresivan biljni proizvod. Tražen je u kulinarstvu zbog svog blago slatkog, zemljanog ukusa koji daje izrazitu aromu i ukus hrani. Takođe može učiniti da hrana izgleda bolje tako što će je obojati u zlatnu boju i nešto je što ćete vidjeti u jelima od riže poput birijanija, kao i u određenim desertima.(Faktor/IFLScience)

akos.ba