Historija i tradicijaVijesti iz zemlje

Žepče: Počinju Dani Abdulevahaba Ilhamije Žepčaka

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture  (BZK) Preporod Žepče  od 19.04. do 30.04.2019. godine u Žepču će se održati  tradiconalna manifestacija „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka“.

Manifestacija će svečano biti otvorena u petak (19.04.2019.godine) vjerskim programom pod nazivom „ Zikr derviša“. Učesnici u programu bit će derviši tekije Mesudija Kaćuni-Busovača.Gost predavač bit će  glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić. Ovom prilikom proučit će se kelime i tevhid pred duše žepačkih šehida i Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka. U sklopu navedenog programa  svečano će biti obilježena i mubarek noć  Lejletul-berat za područje Medžlisa Islamske zajednice Žepče. Program i otvaranje manifestacije u kojoj će učešće uzeti i žepački imami održat će se  između akšama i jacije u Prečkoj džamiji u Žepču.

Pored „ Večeri derviškog zikra „ koji se realizira u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Žepče u sklopu ovogodišnjih Dana Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka  bit će upriličena i promocija knjige „Žepče nije Siget „ autora  Safeta Derviševića, te promocija dugonajavljivanog prvog štampanog Zbornika radova sa naučnog skupa„ Abdulevahab Ilhamija Žepčak –život i djelo“ čiji je izdavač Bošnjačka zajednica kulture Preporod Žepče.

U sklopu programa bit će odigrana i pozorišna predstava „ Robijaš“ u režiji Muniba Milenkića,  te upriličeno „ Večer sevadaha i promocija knjige „ Poezija sevdaha „ autora prof.dr. Enesa Kujundžića“.

preporod.com

Povezani članci

Back to top button