Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Žensko druženje u Svitanju: Halal lifestyle i pravilna ishrana

Žensko druženje u Svitanju: Halal lifestyle i pravilna ishrana

U prostorijama Udruženja Svitanje 2. aprila je održano već tradicionalno žensko druženje. Učešće je uzelo 35 članica Udruženja, a za realizaciju programa bila je zadužena sekcija “Ebrar”.

Tema martovskog druženja bila je  “Halal lifestyle i pravilna ishrana.”

Učesnice su mogle uživati u predavanjima i radionicama, te naučiti mnogo korisnog na pomenutu temu.

Druženje je otvorila Melisa Žigonja Peljto, magistrica menadžmenta. Svojim znanjem iz oblasti halal lifestyle-a, uspjela je potaknuti članice na razmišljanje o različitim aspektima životnog stila (aktivnostima, interesima i mišljenjima), a čije temelje imamo u izvorima vjere. U toku radionice, učesnice su uz vođstvo predavačice uspjele definisati koji su to kriteriji koje osoba koja živi islamskim životnim stilom treba primijeniti pri donošenju odluka oko svojih aktivnosti, interesa i mišljenja (stavova), te zaključile da su to: predanost, dosljednost, produktivnost, povjerljivost, odgovornost, korisnost uz izbjegavanje štetnosti te požrtvanost, a koncept na kojem počiva islamski životni stil ili halal lifestyle je proaktivna produktivnost.

U nastavku programa, priliku da se obrati učesnicama dobila je Amina Šenderović, BA prehrambene tehnologije. Amina je, kao buduća magistrica pomenute oblasti, iz svog širokog spektra znanja uspjela dati korisne savjete o hrani koju konzumiramo i nabrojati kvalitete i koristi hrane za ljudski organizam, a koja je pomenuta u Kur’anu. Naglasila je važnost pravilne ishrane i nepretjerivanja pri konzumaciji te opasnosti koje gojaznost sa sobom nosi. Sa učesnicama je podijelila deset korisnih savjeta kako da se oslobode loših, a da usvoje zdrave prehrambene navike.

Nakon ručka i pauze za kahvu, u opuštenoj atmosferi , druženje je zaključila hafiza Amina Lila, BA arapskog jezika. Na sebi svojstven način, još jednom je pokazala svoje raskošno znanje iz arapskog jezika i razumijevanja časnog Kur’ana, te ga predstavila vodeći radionicu “Hrana koja se spominje u Kur’anu.” Učesnice su uživale odgovarajući na pitanja o hrani pomenutoj kroz ajete, te učeći nazive hrane na arapskom jeziku. Na tačno odgovorena pitanja o hrani koja se u Kur’anu spominje u određenom kontekstu, Amina je učesnice nagradila baš tom hranom.

Nakon predavanja i radionica, učesnice su bile primjetno zadovoljne programom i dobivenim informacijama, te izrazile želju da prisustvuju i aprilskom ženskom druženju.

Piše: Vildana Žigonja

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top