DuhovnostIslamske teme

Želite li vi vječno uživanje?

Nedaće, nesreće i razna druga iskušenja sustavni su dijelovi dunjalučkog života. Džennetski život donosi samo sreću, blagostanje, ljepotu i mladost. Ne poznaje niti priznaje nedaće, habanje, haranje, starenje i sve ono što je bilo u dunjalučkom životu. Ovaj hadis posebno je poticajan za svakoga vjernika koji će svoj dunjalučki život iskoristiti da zadobije vječne ljepote i dobrote džennetskih  uživanja.

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Ko uđe u Džennet, neprestano će uživati i neće ga više zadesiti nikakva teškoća, niti će mu se odjeća habati niti mladost nestajati. (Muslim, 2836)

Nedaće, nesreće i razna druga iskušenja sustavni su dijelovi dunjalučkog života. Džennetski život donosi samo sreću, blagostanje, ljepotu i mladost. Ne poznaje niti priznaje nedaće, habanje, haranje, starenje i sve ono što je bilo u dunjalučkom životu. Ovaj hadis posebno je poticajan za svakoga vjernika koji će svoj dunjalučki život iskoristiti da zadobije vječne ljepote i dobrote džennetskih  uživanja.

– Ebu Se’id el-Hudri i Ebu Hurejre, r.a., prenose da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Glasnik će povikati: ‘Vi ćete vječno biti zdravi i nećete nikada više biti bolesni. Vječno ćete živjeti i nikada nećete umrijeti. Vječno ćete biti mladi i nikada više nećete ostarjeti. Vječno ćete uživati i nećete više nikada osjetiti patnje. ( Muslim, 2837; Tirmizi, 3246 i Ahmed, 11927. ( Uporedi, također: El-Fethu r-Rabbani, hadis br. 13335). To je objašnjenje govora Uzvišenog: I njima će se doviknuti:

Taj Džennet ste u nasljedstvo dobili za ono što ste činili. (Ajet u potpunosti glasi: Iz njihovih ćemo grudi zlobu odstraniti; ispred njih će rijeke teći, i oni će govoriti: „ Hvaljen neka je Allah, Koji nas je na Pravi put uputio; mi ne bismo na Pravom putu bili da nas Allah nije uputio, poslanici Gospodara našeg zaista su istinu donosili“, i njima će se doviknuti. „Taj Džennet ste u nasljedstvo dobili za ono što ste činili! „(El- A’far, 43).U Džennetu će vječno uživati i nikada neće ostariti, jer će inače, i Džennetlije i Džehennemlije biti proživljeni sa trideset-a u nekim predanjima: trideset i tri godine, i nikada više neće biti stariji od toga.

– Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Prva skupina koja uđe u Džennet bit će poput punog Mjeseca. Neće pljuvati, neće obavljati veliku nuždu, posude i češljevi će im biti od zlata i srebra, a mangale od alojinog mirišljavog drveta. Znoj će im biti misk, a svako od njih će imati po dvije žene. Od ljepote srž njihovih potkoljenica vidjet će se kroz meso. Među njima neće biti razilaženja niti međusobne mržnje, srca će im biti kao srce jednog čovjeka i veličat će Allaha ujutro i uveče. (Buhari, 3245; Muslim, 2834 i Tirmizi, 2537.)

– Ebu Hureje, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Prva grupa koja će ući u Džennet bit će svijetla kao pun mjesec. Oni koji će ući poslije njih bit će svijetli kao najsvjetlija zvijezda na nebu. U Džennetu neće biti male niti velike nužde, neće biti pljuvanja niti išmrkavanja. Njihovi češljevi bit će od zlata, a znoj će im biti miris miska. Njihove mangale bit će od mirišljavog alojinog drveta, a njihove žene su hurije. Njihov moral i ponašanje bit će kao u jednog čovjeka, a likom će biti na svoga oca Adema, šezdeset aršina u visinu. (Buhari, 3246; Muslim, 2834 i Tirmizi). Ovim hadisima ukazuje se na odsustvo svih neugodnosti i neprijatnosti u Džennetu, poput mokrenja, velike nužde, znojenja i slično.

U drugim predanjima navodi se da će stanovnici Dženneta uživati u svim blagodatima, jelu, piću i spolnom odnosu, ali će se od toga oslobađati putem mirisa, koji će poput miska izlaziti na kožu.

Enes, r.a., prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s., da je rekao: Najnižeg-po rangu-Džennetlije, opsluživat će po deset hiljada sluga. U rukama svakog od njih bit će po dvije zdjele: jedna zlatna a druga srebrena! (Taberani u El-Mu’džemu-l-kebiru)  Pa, zašto se ne truditi, da svojim iskrenim odnosom, stvarnom vjerom i lijepim djelima, ne dođemo do takvih džennetskih perivoja?!

( nastaviće se …)

P.S. Poštovani čitaoci, nedavno je ne tržište izašla nova knjiga uvaženog dr. Šefika Kurdića koja govori o džennetu. Svi oni koje su zainteresirani za ovu knjigu, mogu se javiti porukom na facebook profil uvaženog profesora Kurdića i iste naručiti. Također svoje narudžbe mogu izvršiti i viber ili sms porukom na broj 061191229.

Izvor: ”S Poslanikom, s.a.v.s., u džennet”

Autor: Šefik Kurdić

Za Akos.ba izdvojila i pripremila: Arnela M.

Povezani članci

Back to top button