Zdravlje

Zdravstvene smjernice iz Kur’ana i sunneta

Sunnet našeg voljenog Poslanika Muhammeda a.s. sadrži smjernice o svim aspektima svakodnevnog života. Zdravlje nije izuzetak. Kroz brojne izreke i djela, Poslanik a.s. je naglašavao važnost dobrog zdravlja i različite načine da ga održavamo, piše portal iiph.com.

Umjerenost

U Kur’anu, Allah nas upozorava da ne pretjerujemo i da uvijek budemo umjereni u svemu što radimo.
U nekoliko hadisa, Poslanik a.s. ističe da trebamo izbjegavati pretjerano prejedanje hranom. Umjesto toga, trebali bi jesti manje, a ne uvijek više.

Koristite lijekove kada ste bolesni

Iako je svakako dobra ideja da tražimo ozdravljenje kroz dove i okretanjem Allahu Dž.š., ne trebamo narušiti važnost lijekova. Allahov Poslanik a.s. nas je obavijestio da je Allah dao lijek za svaku bolest i stoga, trebamo tražiti stručne savjete od doktora o tome koji je lijek najbolji za liječenje naše bolesti.
Jedina stvar za koju ne postoji lijek je smrt.

Voda za piće

Poslanik a.s. nam je detaljno opisao kako da pijemo vodu koja će ugasiti našu žeđ i pomoći nam da budemo zdraviji. Pijte dok sjedite i pijte tri gutljaja.
Voda koja se popije u tri gutljaja ima brojne prednosti za jetru, mjehur i želudac.

Fizička vježba i sport

U ovo doba, kada nam je pasivan način života svima postao svakodnevnica zahvaljujući tehnologiji koja nas okružuje, učenja Poslanika a.s. nas podsećaju da su fizičke aktivnosti i sport iznimno važni.

Poslanik a.s. je rekao: “Snažan vjernik je bolji kod Allaha od slabog vjernika, iako su oba dobra.” ( Ibn Madže; autentičan )
Fizička vježba i sportske aktivnosti smanjuju rizik od srčanih bolesti, holesterola, pretilosti i tako dalje. Također nas čine da budemo više aktivni i manje letargični.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button