Zdravlje

Zdravlje iz kukuruza

Zrno kukuruza iznimno je bogato vlaknima koja prirodnim putem snižavaju povišenu razinu kolesterola u krvi. Ova zdrava namirnica štiti od karcinoma, raznih bolesti srca, katarakte te Alzheimerove bolesti. Folna kiselina iz kukuruza vrlo je važna za pravilan razvoj živčanog sistema fetusa, pa se kukuruz preporuča trudnicama u prva 3 mjeseca trudnoće.

U narodnoj medicini osobito je cijenjena kukuruzna svila koja je prirodni diuretik i vrlo učinkovito sredstvo za uklanjanje viška kilograma. Kukuruzna svila je bogata biljnim vlaknima, stoga ujedno snižava razinu lošeg holesterola i šećera u krvi te smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog crijeva.

Čaj od kukuruzne svile koristi se u slučajevima bolesti mokraćnih putova, upale jajnika, raznih oboljenja srca i krvnih žila, edema, gihta i reumatizma. Ako se koristi dulji period, rastvara kamenac i eliminira pijesak iz bubrega, potpomaže cirkulaciju te poboljšava rad jetre.

Recept za pripremu čaja od kukuruzne svile

Za pripremu ovog čaja potrebno je uzeti 1 jušnu žlicu osušenih vlakana kukuruzne svile te ih zaliti s 3 dl kipuće vode i kuhati 3 minute. Kada se ohladi čaj je potrebno piti 3 puta na dan po jednu šolju.

Čaj od kukuruzne svile za upalu jajnika

Potrebno je pomiješati 6 supenih kašika kukuruzne svile i 4 supene kašike uve (Medvjetka – lat. Arctostaphylos uva-ursi), nevena i majčine dušice. 4 supene kašike dobivene mješavine potrebno je kuhati s 1/2 l vode cca 10 – 15 minuta. Kada se ohladi, čaj je potrebno piti 3 puta na dan, po 1 šolju, prije obroka.

Povezani članci

Back to top button