Kulinarstvo

Zdrava zimnica: Spremite kisele paprike bez konzervansa

Paprika se može kiseliti na različite načine

Brzo kiseljenje uz pomoć sirćeta je uobičajeno. Ukoliko se ne želi koristiti neki od neprirodnih konzervanasa, tegle napunjene paprikama se prethodno pasterizuju. Povrće treba da je zdravo, svježe bez znakova truhlenja. Pribor i posude/tegle, poklopci i ostalo duđe moraju biti perfektno čisti.

Sirće koje se koristi mora biti sa najmanje 5% sirćetne kiseline, što znači može i jabukovo sirće ako se zna da ima toliko procenata sirćetne kiseline. U ponudi se uglavnom moće naći 9% sirće.

Za spremanje 5 kg paprike potrebno je:

1 litar 9 % sirćeta, 3 litra vode (bolje je koristiti vodu bez kamenca, nego tvrdu vodu), 150 gr soli i 80 gr šećera. Bolje je da se paprike očiste od sjemena, jer se dešava da unutra budu gusjenice i ostale štetočine. Ukoliko, ipak, kiselimo cijele paprike, potrebno ih je oprati, posušiti i izbockati drvenim štapićem ili, još bolje napraviti oštrim nožem vertikalne rezove na paprici da unutra uđe tečnost.

Od začina se može staviti: biber u zrnu, lovorov list, bijeli luk. Prokuhati vodu, sirće, so i šećer, pa ohladiti. Paprike, cijele, polovice ili narezane na rezance ili veće kocke, treba što bolje posložiti u tegle, između stavljati zrna bibera, čehna bijelog luka i pokoji lovorov list, zaliti pripremljenom vodom, ostaviti jedno vrijeme, pa po potrebi dosuti da paprike budu prekrivene. Poklopiti, poredati u šerpu i pasterizovati na 80 stepeni 20-30 min.

Napomena: ako volite slabije kiselo, nemojte smanjivati kiselost tako što smanjujete količinu sirćeta, nego povećajte količinu šećera.

Piše: ing. Šehiza Duraković-Salkić

dobrekalorije.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button