Kulinarstvo

Zdrava torta od lješnjaka

Sastojci:

2 šoljice integralnog brašna

1 šoljica mljevenih lješnjaka ili oraha

pola male kašikice soli

3 kašikice praška za pecivo

2 trećine šoljice javorovog ili agavinog sirupa

2 trećine šoljice ulja

1,5 šalica džema od naranče bez šećera

pola šoljice zobenog ili rižinog mlijeka

šaka narezanih lješnjaka (za ukrašavanje)

po želji korica limuna ili naranče i cim

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kalup obavezno premažite uljem. Brašno, orahe, lješnjake, prašak za pecivo i sol pomiješajte u velikoj posudi, potom u drugoj posudi izmiješajte javorov sirup, ulje, džem i mlijeko. Kada ste sigurni da se smjesa dobro povezala dodajte je smjesi u prvoj zdjeli (brašno, orasi, lješnjaci) i dobro izmiješajte.

Smjesu ulijte u nauljeni kalup i pecite 45 minuta. Kada se kolač ispeče ostavite ga da se hladi barem 10 minuta. Dok se kolač hladi možete na laganoj vatri preostalu količinu džema miješati s pola šoljice vode.  Ako želite da sirup bude gušći, možete staviti i manje od pola. Miješajte otprilike 10 minuta dok se smjesa ne pretvori u glatku kremu. Kolač prelijte tom kremom i ukrasite cimetom, lješnjacima ili drugim orašastim plodovima.

www.krenizdravo.rtl.hr

Povezani članci