Zdrava torta od lješnjaka
Sastojci:
2 šoljice integralnog brašna
1 šoljica mljevenih lješnjaka ili oraha
pola male kašikice soli
3 kašikice praška za pecivo
2 trećine šoljice javorovog ili agavinog sirupa
2 trećine šoljice ulja
1,5 šalica džema od naranče bez šećera
pola šoljice zobenog ili rižinog mlijeka
šaka narezanih lješnjaka (za ukrašavanje)
po želji korica limuna ili naranče i cim
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 stepeni. Kalup obavezno premažite uljem. Brašno, orahe, lješnjake, prašak za pecivo i sol pomiješajte u velikoj posudi, potom u drugoj posudi izmiješajte javorov sirup, ulje, džem i mlijeko. Kada ste sigurni da se smjesa dobro povezala dodajte je smjesi u prvoj zdjeli (brašno, orasi, lješnjaci) i dobro izmiješajte.
Smjesu ulijte u nauljeni kalup i pecite 45 minuta. Kada se kolač ispeče ostavite ga da se hladi barem 10 minuta. Dok se kolač hladi možete na laganoj vatri preostalu količinu džema miješati s pola šoljice vode. Ako želite da sirup bude gušći, možete staviti i manje od pola. Miješajte otprilike 10 minuta dok se smjesa ne pretvori u glatku kremu. Kolač prelijte tom kremom i ukrasite cimetom, lješnjacima ili drugim orašastim plodovima.
www.krenizdravo.rtl.hr