Kulinarstvo

Zdrava supa s nudlama

Priprema

30 min

Kuhanje

2h

Serviranja

10 porcija

Sastojci:

1 cijelo pile

1 kašika maslinovog ulja

8 šolja pileće supe

4 velike mrkve, grubo nasjeckane

4 stabljike celera, grubo nasjeckane

1 srednji luk, nasjeckan

2 lovorova lista

3 grančice svježe majčine dušice

2 grančice peršuna

2 kašičice soli

1 kašika bibera

3 šolje kuhane, sitnije tjestenine

2 šolje odmrznutog graška

Priprema:

Pržiti pile, preliveno u potpunosti maslinovim uljem, sat i 45 minuta na temperaturi od 200°C. Pustiti da se pile ohladi, oljuštiti kožu, odbaciti je i izrezati meso na komadiće veličine zalogaja. U velikom loncu pomiješati pileće kosti s 8 šolja pileće supe dobre kvalitete . Kuhati smjesu do ključanja , zatim smanjiti temperaturu i pirjati 30 minuta. Izvaditi kosti iz supe i odbaciti ih.

Dodati mrkvu, celer, luk, lovor, sol, biber i svježu majčinu dušicu. Ostaviti da se prija još 30 minuta, dok se povrće smekša. Dodati pileće meso i miješati. Pirjati još 30 minuta. Izvaditi lovor i majčinu dušicu. Umiješati kuhanu tjesteninu i grašak i poslužiti.

akos.ba

Povezani članci