Zdrava supa s nudlama
Priprema
30 min
Kuhanje
2h
Serviranja
10 porcija
Sastojci:
1 cijelo pile
1 kašika maslinovog ulja
8 šolja pileće supe
4 velike mrkve, grubo nasjeckane
4 stabljike celera, grubo nasjeckane
1 srednji luk, nasjeckan
2 lovorova lista
3 grančice svježe majčine dušice
2 grančice peršuna
2 kašičice soli
1 kašika bibera
3 šolje kuhane, sitnije tjestenine
2 šolje odmrznutog graška
Priprema:
Pržiti pile, preliveno u potpunosti maslinovim uljem, sat i 45 minuta na temperaturi od 200°C. Pustiti da se pile ohladi, oljuštiti kožu, odbaciti je i izrezati meso na komadiće veličine zalogaja. U velikom loncu pomiješati pileće kosti s 8 šolja pileće supe dobre kvalitete . Kuhati smjesu do ključanja , zatim smanjiti temperaturu i pirjati 30 minuta. Izvaditi kosti iz supe i odbaciti ih.
Dodati mrkvu, celer, luk, lovor, sol, biber i svježu majčinu dušicu. Ostaviti da se prija još 30 minuta, dok se povrće smekša. Dodati pileće meso i miješati. Pirjati još 30 minuta. Izvaditi lovor i majčinu dušicu. Umiješati kuhanu tjesteninu i grašak i poslužiti.
akos.ba