Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Završene sigurnosne pripreme: Saudijska Arabija spremna za doček hadžija

Završene sigurnosne pripreme: Saudijska Arabija spremna za doček hadžija

Saudijska Arabija se priprema za dobrodošlicu više od dva miliona muslimana iz svih dijelova svijeta i više od milion muslimana iz njihove zemlje

Obavljene su sigurnosne pripreme za oko dva miliona hadžija iz cijelog svijeta koji dolaze u Saudijsku Arabiju da obave hadž, petu islamsku dužnost muslimana, javlja Anadolu Agency (AA).

Saudijska Arabija se priprema za dobrodošlicu više od dva miliona muslimana iz svih dijelova svijeta i više od milion muslimana iz njihove zemlje.

Predviđa se da će sigurnosne mjere biti podignute na najviši nivo, a naročito u periodu od 19. do 24. augusta. U haremu Kabe postoji prostorija s velikim ekranima na kojima prate hadžije tokom obreda kao i sredstva za komunikaciju.

Direktor Ureda za hadž, umru i vanredne situacije Muhammed bin Vasil el-Ahmedi izjavio je da je upravljanje velikim brojem vjernika, koji dolaze u Meku, jedinstven zadatak i ne postoji sličan tome.

“Tu su dobro obučeni timovi spremni da se suoče s bilo kojom situacijom i hitnim slučajem i da eliminišu svaku opasnost”, rekao je Ahmedi.

Abdullah bin Muhammed el-Useymin iz specijalnih snaga zaduženih za sigurnost u haremu Kabe izjavio je da će snage kontrolisati svako područje i nadzirati sve ulaze i izlaze.

Poručili su da postoji i odjel saudijskih žena koje govore nekoliko jezika i koje su zadužene za pomoć ženama koje dolaze da obave hadž iz drugih dijelova svijeta.

Prema statističkom uredu Saudijske Arabije, 2017. je godina u kojoj je zabilježen najveći broj vjernika u posljednjih pet godina.

U 2017. godini, prema njihovim podacima, hadž je obavilo više od 2,3 miliona vjernika. Od tog broja 229.308 su državljani Saudijske Arabije ili oni koji imaju boravišnu vizu.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top