Zašto osobe koje jedu čokoladu imaju bolje kognitivne sposobnosti
Ljudi koji jedu čokoladu barem jednom sedmično su bili bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji rijetko u njoj uživaju, pokazala je nova studija koju su proveli naučnici sa Univerziteta u Maineu, Univerziteta Južne Australije i Luksemburškog instituta za zdravlje. U studiji, objavljenoj u časopisu Appetite, sudjelovalo je 968 ljudi u dobi od 23 do 98 godina, objavljeno je na portalu Science Direct, piše 24sata.hr.
Naučnici vjeruju da bi redovno uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko faktora koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.
Također kažu da su rizici od povišenog krvnog pritiska i dijabetesa tipa 2 niži kod onih koji redovno konzumiraju čokoladu.
Naučnici su zaključili da će buduća istraživanja dati daljnje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanolima i neuropsihološkog zdravlja te u mehanizme koji ih povezuju. Oni smatraju da će u budućim studijama biti važno istražiti optimalne količine za kratke i dugoročnije efekte.
Akos.ba