Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Zašto je dobro da pohvalim sebe svaki dan?

Samo zato što nam niko nije rekao BRAVO ne znači da to što radimo nije dobro, da nećemo uspjeti.

Pohvaliti sebe je nešto najljepše što sam osvijestila  proteklih mjeseci. Kao i većina vas koji čitate ovaj tekst,  nisam običavala da hvalim sebe za svoje uspjehe,  za dobre stvari koje napravim,  za bilo kakve akcije koje poduzimam ka ostvarenju mojih ciljeva.

Moje uvjerenje po tom pitanju bilo je da ako pohvalim sama sebe to je pretjerano, ide u hvalisanje i nadmenost. Međutim, kroz rad na sebi naučila sam da je to ne samo korisno nego i obavezno da  uradim  za sebe, svakoga dana.

Ako ja ne slavim svoje uspjehe, ko će?

Ako ja ne čestitam sebi, kako da od drugih očekujem isto?

Važni smo sebi više nego što možemo i zamisliti. Mi smo, kroz život,  uvijek sa sobom, i kad  drugi odu i kad su tu.  Za nas skromne, samozatajne i one koji se ne žele isticati uvrštavanje ovog rituala u svoj dan  veliki  je pomak.  Pohvaliti sebe za male, svakodnevne stvari podjednako je važno kao i pohvaliti sebe za neke velike stvari.  Sve to nam daje energiju da istrajemo, i budemo uspješni u onome što radimo. Također, pohvala samoj sebi omogućava mi da zastanem (usporim),  budem u sadašnjem trenutku, i proživim taj događaj  emocijom.

Kada se pohvalimo, dajemo sebi na važnosti i  jačamo samopoudanje.

Ako se više kritikujemo, a manje hvalimo teško da možemo održati dobro raspoloženje, unutrašnji mir i zadovoljstvo životom. Podrška koju tražimo tamo negdje u nama je samima, samo je treba otkriti. Dati sebi dozvolu za pohvalu. Kako je ovo dobra stvar! Ovo nas uči i da budemo nježniji prema sebi, da volimo prvo sebe pa tek onda druge ljude, jer iz dobrog odnosa sa samim sobom proizilaze i svi drugi odnosi.

Pohvaliti sebe na prvu može da izgleda  banalno i nepotrebno. Ali,  iza toga se krije velika snaga, snaga koja nam omogućava da idemo dalje, da se izdignemo iznad prosječnosti i budemo otvoreni za sve one lijepe stvari koje zaslužujemo. Samo zato što nam niko nije rekao BRAVO ne znači da to što radimo nije dobro, da nećemo uspjeti. Za sve što želimo usvojiti, tako i za pohvalu samih sebe  neohodna je vježba, akcija.  A kada je jednom implementiramo u svoju rutinu nećemo više moći da zamislimo svoj dan bez pohvale.  Za što ti sebe možeš pohvaliti već sada?  Razmisli i napiši. Samo za sebe. S ljubavlju.

Piše: Samra Avdibašić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button