Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Zašto Bajram nije isti dan u cijelom svijetu?

Zašto Bajram nije isti dan u cijelom svijetu?

Pitanje

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
Jedno pitanje sa kojim se mi muslimani susrećemo iz godine u godinu je pitanje koji je prvi dan Ramazanskog bajrama?
Boravim u Švedskoj, i uglavnom par godina, ne sjecam se da je uvijek bilo tako mi Bošnjaci klanjamo bajram namaz dok braća Aarapi poste taj dan?

U obadva pogelda možemo i mi i oni biti grješnici, nek nam Allah dž.š. oprosti ako je tako, zar se ne bi mogla pokrenuti incijativa u svijetu, možda po prvi put nakon hilafeta da se ujedninimo u ovom pitanju, kad se gledaju različite islamske škole/mezhebi.

Svaka sumnja je manje ili više grijeh, ali ja mislim i samtram da smo mi zajednica koja mora pratiti Poslanikov a.s sunnet, i čisto smatram da mi muslimani između dobra i zla moramo birati dobro, pa ako i to ne može onda ipak manje dobro, jer smo nadati se je pod Allahovom dž. š. milosti i imamo tu opciju.

Po mom mišljenju je to manje dobro jedinstven datum za prvi dan Ramazanskog bajrama

 

Odgovor

Često puta su do sada pokretane inicijative za objedinjavanje početka i kraja posta, odnosno vremena Bajrama, ali bez uspjeha, budući da ima muslimanskih država koje insistiraju na viđenju mlađaka golim okom, a to onemogućava objedinjavanje. Ono je moguće jedino putem astronomskog proračuna, a to neke države odbijaju, oslanjajući se na tumačenje hadisa o viđenju mlađaka. Bošnjaci muslimani se oslanjaju na Takvim Rijaseta Islamske zajednice i po njemu se ravnaju, bez obzira na stav drugih muslimana. Nema potrebe o tome voditi nikakve polemike.

 

na pitanje odgovorio: fetva-i-emin prof dr Enes Ljevaković

rijaset.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top