Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Zapis sa putovanja po Bugarskoj: Zamah vjerskog života i obnova džamija

Zapis sa putovanja po Bugarskoj: Zamah vjerskog života i obnova džamija

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Bugarskoj živi 7,6 posto muslimanskog stanovništva (577.139 osoba). Najviše je Turaka, dok manji dio čine etnički Bugari i Romi. Većina ih živi u oblastima Razgrad, Trgovište, Šumen, Silistra i Krdžali, mada, prema nezvaničnim informacijama, u Bugarskoj danas živi više od milion muslimana

Piše: Adis TANOVIĆ

Prvi islamski misionari u Bugarsku dolaze u 9. stoljeću. Dolaskom Pečeneza i Kumana, te naroda turijskog porijekla, broj muslimana počinje se povećavati. Osmanlije je osvajaju 1392. godine i narednih pet stoljeća Bugarska ostaje pod njihovom upravom. Važno je spomenuti da je lokalno stanovništvo i nakon ulaska tadašnje Bugarske u sastav Osmanskog carstva zadržalo svoje vjerske i kulturne običaje.

Nakon Tursko-ruskog rata, a prema odredbama Berlinskog sporazuma iz 1878. godine, formirana je nezavisna država Bugarska, u kojoj je tada živjelo više od milion i sto hiljada muslimana. Od tog trenutka muslimani počinju gubiti vjerske slobode. Život muslimana u Bugarskoj postaje sve teži, a takav odnos prema muslimanima kulminaciju doživljava nakon Drugog svjetskog rata.

Program prisile komunističkog diktatora Todora Živkova da bugarizira etničke Turke u Bugarskoj počeo je 1984. godine. Cilj je bio da muslimani uzmu bugarska imena i odbace islamske običaje. Oko 350.000 muslimana, većinom Turaka, prebjeglo je u tom periodu u Tursku. Analitičari smatraju da je namjera bila da se smanji broj muslimana jer je natalitet muslimanskog stanovništva godinama bilježio veliki rast. Nakon pada režima Todora Živkova, muslimani dobijaju veće vjerske slobode, grade se džamije po gradovima i selima, te organiziraju učenje sufare (arapska slova i pismo), oživljava vjerski život i počinju izlaziti i prve islamske novine.

Opširnije na portalu Stav.ba.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top