Dijaspora

Zagreb: Potpisana Deklaracija o suradnji bošnjačke omladine iz regije

 U Islamskom centru održan je II. Susret bošnjačke omladine na kojem su predstavnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisali Deklaraciju o suradnji bošnjačke omladine, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz sudjelovanje Bošnjačke udruge mladih iz Hrvatske, II. Susret bošnjačke omladine organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), a okupljene je pozdravio Mirza Mešić kao izaslanik zagrebačkog muftije.

U okviru programa Fikret Hodžić , voditelj i autor knjige “Ja sam iz Srebrenice”, održao  je motivacijsko predavanje za mlade o važnosti nacionalnog identiteta i imena Bošnjak.

“Nastojat ću da im kroz neke svoje životne crte pokažem da se može uspjeti unatoč silnim problemima na koje čovjek naiđe. Bit će mi zadovoljstvo razgovarati s mladima, čuti njihova mišljenja o životu i koliko je teško izgraditi sebe u ovom teškom vremenu”, izjavio je Hodžić.

On je rekao da je razgovor među ljudima najbolji je način da se otklone tenzije.

“Bitno je da se okupljaju mladi koji nisu zatrovani političkim temama koje stalno serviraju oni koji nas predstavljaju”, dodao je Hodžić.

Susretu bošnjačke omladine iz Republike Hrvatske prisustvovali su predstavnici omladine iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a na kraju programa potpisana je Deklaracija o suradnji i osnivanju koordinacije.

Sead Šahman, predsjednik Foruma mladih Bošnjačke stranke Crne Gore, stigao je u Zagreb u pratnji četvorice kolega iz svoje države.

“Ovo karakterišem kao vrlo pozitivan iskorak ka bošnjačkom jedinstvu, ka pravljenju nekih mostova između mladih Bošnjaka, ali i između matičnih država iz kojih dolazimo”, kazao je Šahman.

Istaknuo je kako ovo druženje nema neku političku platformu, nego kako je cilj prije svega druženje i uspostavljenje osobnih prijateljstava, što dugoročno stvara kulturne, ali moguće i privredne spone, rekao je.

“Ono što je za mene važno, budući da dolazim iz Crne Gore, jeste proces euroatlantskih integracija moje države. Budući da je Hrvatska već članica, vrlo mi je važno iskustvo mladih ljudi iz Hrvatske kako je njima nakon ulaska u ove dvije organizacije kojima težimo”, izjavio je Šahman.

Šahman smatra kako je pravljenje jedinstvene regije kroz jedinstvenu Europu pravi put i rješenje za mnoge aktualne političke tenzije među državama regije.

Mehmed Alić, mladi Bošnjak iz BiH i predstavnik Asocijacije mladih SDA, jedan je od desetak mladih Bošnjaka koji su iz više mjesta i gradova BiH pristigli na druženje u Islamskom centru u Zagrebu.

Alić smatra kako će potpisivanje današnje Deklaracije omogućiti osnivanje krovne organizacije koja će surađivati na prekograničnoj suradnji i povlačenju IPA fondova. Smatra kako mladi Bošnjaci iz Hrvatske mogu pomoći u rješavanju problema koji će se nalaziti na euroatlantskom putu BiH.

“Treba iznaći način da se prevaziđu etničke podjele između Bošnjaka, Hrvata i Srba i da pređemo na termin Bosanci i počnemo zajedno djelovati u interesu BiH, bez njezinih integralnih podjela”, poručio je Alić.

Harun Omerbašić, predsjednik VBNMGZ-a, istaknuo je kako je cilj ovog događaja, između ostaloga, mlade uključiti u rad Vijeća.

“Prigovara nam se da se bavimo samo temom Srebrenice i ‘bijelim trakama’, komemorativnim sadržajima. Ovime želimo pokazati da se Vijeće ima snage i volje okrenuti budućnosti i mladima. Cilj nam je zadržati što veći broj mladih u Hrvatskoj koji se izjašnjavaju Bošnjacima”, izjavio je Omerbašić.

Omerbašić je najavio kako će sljedeće godine, ukoliko to financijske i organizacijske mogućnosti dozvole, druženje proširiti na sudjelovanje bošnjačke omladinu iz Srbije, Slovenije i drugih zemalja.

Deklaraciju o suradnji bošnjačke omladine potpisali su Sead Šahman, predsjednik Foruma mladih Bošnjačke stranke Crna Gora, Irman Srebreniković, predsjednik Foruma mladih SDA Hrvatske, Mehmed Alić, potpredsjednik Asocijacije mladih SDA BiH i Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačke udruge mladih Hrvatske.

Armin Hodžić je pročitao tekst potpisane Deklaracije koja će, smatra, ojačati suradnju i zajedništvo nužno za jačanje identiteta i prosperiteta triju država.

“Potpisnici Deklaracije obavezuju se da će ulagati maksimalne napore u radu s mladima i time stvarati generaciju koja će odisati zajedništvom, biti visokoobrazovana i imati visoku nacionalnu svijest”, izjavio je Hodžić.

Nakon radnog dijela organizirano je druženje u prostorijama Omladinskog kluba muslimana Zagreb.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button