Zdravlje

Zaboravljena blago bosanske kuhinje: Zašto je zdravo piti surutku?

Razvoj prehrambene industrije donio je brojne prednosti i olakšice u pripremanju i konzumaciji hrane koje odgovaraju brzom tempu života, ali, nažalost, u tom procesu napretka zaboravljene su neke stare, tradicionalne i veoma zdrave namirnice

Piše: Nedim Botić

Jedna od njih je i surutka, proizvod od mlijeka koji se kroz historiju koristio daleko više nego danas. Iako neke napredne zemlje poput Švicarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mliječnih proizvoda, koriste surutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni uticaji koje ima na zdravlje.

Surutka je nutritivno izuzetno vrijedna namirnica, jer sadrži izuzetno važne minerale – natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan. Takođe sadrži i vitamine B5, B2, C i B6, kao i aminokiseline i bjelančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Najvrednija komponenta surutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni obezbjeđuju organizmu visok nivo energije…

Tekst u cjelosti možete pročitat na portalu Novog vremena:

Zašto je važno piti surutku?

novovrijeme.ba

Povezani članci