Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Volim te jer voliš Allaha dz.s više nego mene!

Volim te jer voliš Allaha dz.s više nego mene!

U vremenu velike price o ljubavi  a malo voljenja, vremenu izbirljive omladine i  „ lahkih „ djevojaka, mislio sam da cu zauvijek ostat sam. Blud me nesto nije privlacio posebno, iako je sejtan sve cinio da me privuce, ali kako bi posle ja sebi oprostio sto sam pogazio  Allahovu rijec i prekrsio naredbu Onoga ko me stvorio da te naredbe izvrsavam. 

Uvijek u meni u trenucima odluke dal’ pociniti blud ili ne, prevagnula hvala Allahu, ona bolja strana. To nam je najbolji test, kad se pred grijehom nadjemo. Nisam bio ljubitelj modernog asikovanja, tako da se izbor za mene sveo na najmanju mogucu razinu. Al’ sve dodje u svoje vrijeme, neke robove svoje Allah iskusa, pa ih posle obilno nagradi. Svjedok sam da je to tako na svom primjeru.

Dolazeci iz pojasa Gaze u BiH, iz mjesta o kojem svi mediji danas pisu, o uzasu koji se tamo dogadja, gdje sam ostavio svoju porodicu i roditelje, da bi ovdje zavrsio neki fakultet i stekao obrazovanje.  Svake noci mi bude tesko zaspati, jer mozda bas u tom trenutku gine moja porodica,  i rusi se moje sve sto imam…pa kako da mirno spavam.

Fakultet hvala Bogu ide dobro sada, posto prve dvije godine adaptacije i ucenja bosankog jezika su bile teske. I onda igrom slucaja preko drustveni mreza, kojih bas nisam ljubitelj,  upoznam djevojku jednu iz Sarajeva koja je prije par godina presla na islam, prethodno je bila katolkinja. Odrzavali smo tako kontakte i vidjali se par puta kada bi ja ustedio novca da otputujem u Sarajevo da je vidim. Znao sam po par dana jesti samo jedan obrok dnevno, da bi ustedio za taj put. Ali ona me razumjela i pomagala mi. Pricao sam joj o islamu danima, o ljepotama ove vjere. Ucila je brzo, upijala sve i zavolila islam vise nego ikada ranije. Priznala mi je da islam nije razumjela prije bas zbog njegovog nepoznavanja i da je imala predrasude na osnovu onoga sto vidi i cuje na medijima.

Odlucili smo da se uzmemo . Rekao sam joj svoju situaciju, kako zivim, kolika mi je stipendija. Ona je bila apsolventica Ekonomije i babo joj je bio direktor.  Pristala je na sve. Ona me voljela, a ja sam se jos jednom uvjerio sta je Allahova nafaka. Ona direktorova kcerka, sa onom ljepotom koju posjeduje i obrazovanjem, mogla je imati koga god je pozeljela. Ja skromni djecak iz Palestine, koji sam sve sto imam ponio sa sobom u koferu.  Danas smo elhamdulillah u braku i pisem ovaj clanak, samo da ohrabrim omladinu, vjernike i vjernice, svoju bracu i sestre, da ima jos nade za ovaj svijet. Nafaka koju Allah dz.s daje, niko ti je ne moze uskratiti. Izdrzite sva iskusenja, izdrzite, jer covjek je tu da bi izdrzao, a nagrada je mnogostruka. I budite iskreni prema Allahu dz.s, iskrenost je najbitnija. Bilo je noci kada sam dovio posle namaza a suze su lile kao kisa, same… da sam se prikljucio uobicajenoj danasnjoj omladini, vjerovatno nikad ne bi ni upoznao svoju sadasnju zenu, koja je tragala za vjerom.  Nikad ne bi ni dozivio ovu srecu. Voljela me jer sam volio Allaha dz.s vise nego nju. Navesti cu vam jednu pricu:

Djevojka jedna se zagubila u sumi i padao je mrak. Uvidjeh jednu kolibu i odluci da potrazi pomoc i prenociste. Kada tamo zivi mladic ljubazan i prihvati je na konak. Pokusavajuci zaspati ispod oka djevojka je vidjela da mladic pali sibice i stavlja ruku iznad vatre, citavu noc je to radio. Ujutru je djevojka se zahvalila, uz njegovu pomoc otisla doma i ispricala to svom babi. Babo je pronasao mladica zahvalio mu se i pitao ga zasto je palio sibice citavu noc i przio svoje ruke. Kaze mladic:“ Pokusavao sam da przeci svoje ruke vatrom od sibice, bar malo stvorim predstavu kakva je dzehenemska vatra, kako bi smetnuo sa uma misli da pocinim grijeh to vece nad vasom kcerkom.“  Babo je bio impresioniran. Odlucio je da mu da ruku svoje kcerke. Mladic koji je mogao tu djevojku da ima tu noc, sad je ima za citav svoj zivot. Zar to nije nesto najljepse. Dobio je sto je htio a uz to sacuvao svoj obraz, karakter. Nije sve tako crno, samo moramo svijet kroz ljubav gledati, svijetlim ocima.

Neka vam ovo bude pouka, budimo primjeri.  Izvrsavanjem Njegovih naredbi, sticemo Njegovu ljubav. Blago onom ko ga Allah dz.s zavoli. I pri izboru partnera i zivotnog saputnika, prvo provjerite da li voli Allaha dz.s vise od tebe, u suprotnom ne treba se uopste ni upustati u dublji razgovor da se ne izmakne kontroli , jer srce je leptir razgradan, lako ga lijep cvijet privuce, bez obzira sto taj cvijet nema mirisa.

Kao što hafiz Bugari kaže: " Budi ti ta osoba zbog koje – kada je ljudi vide – kažu – na dunjaluku ima još dobra, nije sve umrlo!"

I na kraju krajeva, neka  vam je uvijek na pameti Kur'anski ajet, vaša nada i utjeha:

‘Ako vas Allah pomogne, Niko vas neće moci pobijediti, a ako vas ostavi bez podrške, ko je taj ko vam, Osim Njega, moze pomoći ? I samo u Allaha neka se pouzdaju vjernici !” (Ali Imran, 160)

 

Piše: Admir Mukinović

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top