Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Vitamin D – ključ vašeg zdravlja

Vitamin D – ključ vašeg zdravlja

 

Razumno izlaganje sunčevoj svjetlosti je jednostavan i besplatan način da dobijete dovoljne količine vitamina D i poboljšate vaše zdravlje. 
Vitamin D koža proizvodi kada je izložena sunčevoj svjetlosti. Prema najnovijim istraživanjima, vitamin D sprječava osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, utječe na dijabetes i pretilost.  Iscjeljujuće zrake sunca, iz kojih koža stvara vitamin D, ne mogu proći kroz staklo. Zbog toga kada se nalazite u kući, uredu ili autu vaša koža ne stvara vitamin D. Dovoljne količine vitamina D su presudne za apsorpciju kalcija u organizmu. Bez vitamina D naše tijelo ne može apsorbirati kalcij. Obratite pažnju da čak i slabe kreme za sunčanje (SPF 8) blokiraju stvaranje vitamina D za 95%! Antioksidanti, poput borovnice i nara, povećavaju sposobnost našeg organizma da apsorbira više vitamina D, jer omogućuju da duže ostanemo na suncu, a da ne izgorimo.
Osteoporoza je obično povezana sa manjkom vitamina D, jer nedostatak ovog vitamina smanjuje apsorpciju kalcija. Nedostatak vitamina D može smanjiti stvaranje inzulina i pogoršati dijabetes. 
Ne postoji lijek, tehnologija niti hirurški zahvat, koji ima toliku moć iscjeljenja kao prirodna sunčeva svjetlost u razumnoj mjeri i u pravo vrijeme – poželjno je izbjegavanje sunca u periodima velikih vrućina u periodu od 12 – 15 sati. Koristite prirodnu zaštitu od sunca poput ulja od zambaka.

 

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top