Poučne priče

Više vole njima nego sami sebi, mada im je i samim potrebno..

Došao je neki čovjek Allahovom Poslaniku Muhammedu s.a.w.s., pa mu se požali riječima: ”Allahov Poslaniče, zadesila me oskudica pa nemam šta da jedem“, pa je Poslanik s.a.w.s. poslao do svoje familije da pitaju dali imaju šta da dadnu ovom čovjeku od hrane, ali kod njih nije bilo ništa, pa Poslanik s.a.w.s. reče svojim ashabima: “Imali li iko ko će noćas ugostiti ovog čovjeka, Allah mu se smilovao.” Tada ustade jedan ashab, Ebu Talha (r.a.) pa reče: ” Ja ću, Allahov Poslaniče”.

Zatim ode svojoj kući i reče supruzi : “Ovo je Poslanikov s.a.w.s. gost, pa ćemo ga ugostiti i ne smijemo ga ničim omalovažiti”. ” Tako mi Allaha, imamo hrane samo za djecu” – odgovori mu supruga, a Ebu Talha (r.a.) predloži supruzi da odulji sa spremanjem večere, kako bi djeca zaspala od umora. I tako bi, djeca zaspaše, ali je problem bio da ako dadnu gostu hrane, onda oni sami neće imati šta da jedu a gostu može biti neugodno da jede sam, dok domaćini nemaju ništa. Međutim, dogovorili su se da ugase svijeću, te su uslužili gosta sa hranom a sebi su uzeli prazne posude i pravili se da i oni jedu, a da gost nije ni znao da oni ustvari nemaju hrane za sebe. Tako da su te noći legli gladni.

Sutradan je Allahov Poslanik s.a.w.s. nasmijan sreo Ebu Talhu (r.a.) i ispričao mu da ga je Allah s.w.t. obavjestio o njhovom lijepom postupku prema gostu i da je Uzvišeni Allah zadovoljan s njima, te da je u vezi njih objavljen ajet “…i vise vole njima (potrebnima) nego sebi, mada im je i samima potrebno…” (sura – Progonstvo, 9)

(Hadis biljezi imam Buharija)

korisno.net

Povezani članci

Back to top button