Dijaspora

Veličanstveni dan vakifa IKC Grac

Sedma po redu manifestacija “Dan vakifa” bila je specijalna po tome što je prvi put održana u novoizgrađenim prostorijama džamije, tačnije u predvorju koje je i predviđeno za ovakve prilike. Konačno su vakifi Islamskog Kulturnog Centra Grac dočekali da svoj vakuf mogu koristiti u punom kapacitetu i to svakodnevno, pa čak i za ovako posebne manifestacije. I kao što su svi konstatovali ono najvažnije je ostvareno, a to je da je džamija iako nezavršena do kraja oživila svojim brojnim aktivnostima. A to su upravo omogućili vakifi i prijatelji ovog džemata svojim prilozima, pomaganjima i radovima da se ove godine dobije upotrebna dozvola za ovu austrijsku ali i bošnjačku ljepoticu.

Kao što je i navika na ovakvim manifestacijama brojni počasni gosti su došli da se obrate i upute riječi pohvale i podrške, a posebno se moraju istaći: mr. Esad ef. Memić, predsjednik Islamske Zajednice Bošnjaka u Austriji (IZBA-e) i podpredsjednik Islamske zajednice u Austriji, mr. Hasudin ef. Atanović, glavni imam i generalni sekretar IZBA-e, Ingrid Hojberger, općinska vjećnica grada Graca i izaslanica gradonačelnika mr. Zigrida Nagla, Ali Kurtgoc, predsjednik Islamske općine pokrajine Štajerske, kao i predstavnici drugih džemata i udruženja. Specijani gost večeri kao i cijelog vikenda bio je prof. Ihsan ef. Eminović, imam, hatib i muhafiz iz Novog Pazara, koji je brojnim nasihatima i vazovima oplemenio ove posebne dane u Gracu. Hor Ummet iz Zemuna se pobrinuo za umjetnički dojam, izvodeći prelijepe ilahije na poseban način, a djeca iz dramske sekcije su recitacijama dala svoj doprinos i ukrasili manifestaciju. Na manifestaciji su dodjeljene zahvalnice za preko 30 vakifa, čime je broj ukupno dodijeljenih zahvalnica prestigao cifru od 250. Posebno priznanje džemata za doprinos u razvoju zajednice dobio je donedavni imam Ibrahim ef. Šišić, a specijalnu zahvanicu za radove na dobijanju upotrebne dozvole i uređenju interijera je u ime svih vrijednih džematlija preuzeo kućepazitelj hadži Omer Mekić. Spomenuta je posebna zahvala i svim onima koji su preko redovnih sergija koje se svake sedmice organizuju u ovom dzematu, donirajući ove godine rekordnih 95.968 Eura. Počasni gosti kao i predsjednik džemata mr. Mahdi Mekić i imam Fikret ef. Fazlić su na bini izrazili riječi radosti da se došlo do toga da je danas vakuf u podpunosti ispunio svoju svrhu okupljanja i ibadeta mumina, zbližavanja svih dobrih ljudi, humanitarnih i svih drugih plemeniti aktivnosti.

Sljedeća velika manifestacija koja nas očekuje u Gracu je u decembru, a povodom rođenja najodabranijeg insana. Kao šlag na tortu manifestaciji „Dani o Allahovom poslaniku Muhamedu a.s.“ biti će nastup mektebske djece i svečani donatorski ručak u nedelju 3. decembra. I tada se očekuje okupljanje brojnih vakifa i prijatelja Islamskog Kulturnog Centra Grac, te nova podrška za aktivnosti i gradnju džamije i popratnih prostorija.

Piše: Emir Serdarević

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button