Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Uspostavljena asocijacija Mostar Software City

Uspostavljena asocijacija Mostar Software City

Dugo najavljivana asocijacija domaćih preduzeća iz sektora informacijskih tehnologija pod imenom Mostar Software City (MSC) otvorena je u utorak svečanom ceremonijom u prostorijama INTERA Technology Park Mostar, saopćila je Agencija Reunion.

Prisutnim zvanicama obratili su se gosti ceremonije veleposlanica Kraljevine Norveške Anne Vibeke Lilloe, i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

“MSC bit će platforma za kombiniranje resursa i privlačenje stranih klijenata i povećavanje razine konkurentnosti domaćih kompanija. U zemlji koja ima tako visoku stopu nezaposlenosti, inspirativno je vidjeti ideju za zapošljavanje mladih ljudi, kao što je ova MSC” , poručila je veleposlanica Kraljevine Norveške Anne Vibeke Lilloe, u svom uvodnom izlaganju.

Ambasadorica SAD-a Maureen Cormack kazala je da je BIH zemlja ogromnog potencijala, a da taj potencijal nije ni približno iskorišten.
“M islim da su mjesta kao što su ova, ovakve zajednice, sjajan početak za iskorištavanje tog potencijala”, istakla je ambasadorica SAD-a.

Od domaćih predstavnika vlasti prisutnim su se obratili: Amir Zukić, Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta, te Ljubo Bešlić, gradonačelnik grada Mostara. Oni su dali

Podršku incijativi dali su i Amir Zukić, federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta, te Ljubo Bešlić, gradonačelnik grada Mostara.

Izvršni direktor Intere TP, Mladen Kostić također se obratio prisutnim i zahvalio u ime asocijacije Mostar Softwere City, i Intere TP kao članice asocijacije, na podršci u izgradnji cijelog projekta.

Kako je nastala ideja Mostar Softwere City, i kako se grupa relevantnih lokalnih IT preduzeća spojila sa ciljem i vizijom stvaranja novih prilika za zapošljavanje, rast i korist lokalne zajednice, govorio je Marin Jozić, predsjednik MSC i direktor u COX4 d.o.o. Glavna ideja MSC-a jeste podrška izvozu lokalnih proizvoda i usluga na strana tržišta, a sve to kroz zajednički nastup i umrežavanje.

Poslovne razvojne perspektive u IKT sektoru bile su tema panel diskusije, koja je uslijedila nakon svečanosti otvaranja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top