Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Uspješna realizacija turske kreditne linije: Maočanka iz Brčkog izvor prihoda za 700 ljudi

Uspješna realizacija turske kreditne linije: Maočanka iz Brčkog izvor prihoda za 700 ljudi

Kada je Novalija Tursunović davne 1991. godine osnovao kompaniju za otkup ljekovitog bilja i svježe šljive nije ni slutio kakav će uspjeh postići. Mala porodična kompanija, Maočanka Commerce d.o.o., danas je biznis koji obezbjeđuje prihode za više od 700 ljudi.
Sa sinovima Ibrahimom, Salimom i Feradinom kompanija ima 14 stalno zaposlenih, 50 sezonskih radnika, 137 kooperanata i 500 sakupljača ljekovitog bilja. Ideju da bh. ljekovito bilje osim za kućnu apoteku, prerađuje i prodaje donijela je Novaliji veliki poslovni uspjeh. Godišnje Maočanka proda 100 tona sušenog ljekovitog bilja i 1.500 do 2.000 tona svježe šljive.
Maočanka Commerce prva je firma u Bosni i Hercegovini koje je implementirala GLOBALGAP standard, kojim se garantira visoki standard kvalitete proizvoda, zaštite okoliša i ljudi. Osim toga posjeduju i organski certifikat za ljekovito bilje, te obavezu provođenja regulative (EC)834/2007 i (EC) 889/2008 kroz edukaciju sakupljača i programa prerade. U 2014 godini su implementirali i IFS standard, koji je garancija visoke kvalitete i bezbjednost proizvoda.
„Naše proizvode plasiramo prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, biljnim apotekama i trgovačkim centrima u BiH. Većinu proizvodnje, 90 posto, izvozimo na tržište Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Rusije i Srbije. Sredstva iz turskog kredita koja smo uzeli u BBI banci pomogla su nam da ostavrimo svoje planove o proširenju.
Investirali smo u izgradnju fabrike za preradu voća koja će početkom nove godine početi sa radom. Kapacitet fabrike je 1.500 do 2.000 tona voća godišnje. Osim šljive planirana je i prerada jabuke i kruške. Voće otkupljujemo od naših koperanata iz cijele BiH. Turski kredit dodatni je podsticaj za razvoj i rast našeg biznisa“ – kaže Ibrahim Tursunović.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top