Islamske temeU Fokusu

Uslišavanje dove se ubrzava u trenutku približavanja očaja

v

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Imam Ibnul-Dževzi, rekao je: ”Razmišljao sam o jednoj čudnoj situaciji. Naime, kada vjernika zadesi nevolja, on neprestano i ustrajno upućuje dove Allahu (tražeći izlaz i olakšanje), ali ne vidi ni traga odgovoru na svoje dove. Međutim, kada se, usljed nevolje i iskušenja, približi očaj, tada Allah gleda u srce onoga ko Mu upućuje dovu, pa ako je on bio zadovoljan Allahovom odredbom i nije očajavao u pogledu Allahove dobrote i milosti, u tom slučaju se odgovor i uslišavanje dove obično ubrzava. Jer, tada iskrena vjera (iman) trijumfuje, a šejtan bude poražen.

Tada se ljudske sudbine razjašnjavaju, kao što se navodi u ajetu: ”Zar vi mislite da ćete ući u Džennet, a još niste iskusili ono što su iskusili oni koji su prije vas bili i nestali? Njih su satirale neimaština i bolest, i toliko su bili uznemiravani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: “Kada će već jednom Allahova pomoć!?” Eto, Allahova pomoć je zaista blizu!” (El-Bekare, 214.)

Nešto slično desilo se i Jakubu, alejhi selam, kada je izgubio sina Jusufa, alejhi selam. Iako je prošlo puno vremena od njegovog nestanka, on nije očajavao i gubio nadu u olakšanje. Zatim je ostao i bez drugog sina (Benjamina), ali njegova nada u Allahovu milost nije prestajala, i govorio je: ”Ja se neću jadati (na Allahovu odredbu), nadam se da će mi ih Allah sve vratiti; uistinu On sve zna i mudar je.” (Jusuf, 83.)

Tako je govorio i Zekerija, alejhi selam, kao što se navodi u ajetu: ”Nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao.” (Merjem, 4.)

Zato ne dozvoli da ti se odulji odgovor i uslišavanje dove i budi svjestan da je Allah istinski Vladar i da je Mudar u Svojoj odredbi. On zna šta je najbolje za tebe i On te iskušava da bi provjerio tvoju nutrinu i tajnost. On te je učinio dostojnim iskušenja da bi tražio pomoć od Njega putem dove.

Allah želi da vidi tvoju skrušenost i da te nagradi za tvoju strpljivost na iskušenju. On te iskušava odgađanjem odgovora i uslišavanjem dove da bi ti izašao kao pobjednik u borbi protiv šejtanskih došaptavanja. Svaka od ovih stvari jača vjeru (iman) u Allahovu neizmjernu milost i dobrotu i zahtijeva zahvalnost Allahu.

A što se tiče onih koji požuruju odgovor i uslišavanje dove, i žale se ako im dova odmah ne bude uslišana, to je znak slabog imana i takvi vjeruju da imaju pravo na brzi odgovor i uslišavanje dove, kao da primaju platu za svoj rad.

Zato se čuvaj i pomisli da se oduljilo vrijeme uslišavanja dove i nemoj se umoriti u upućivanju dova i traženju pomoći od Allaha. Jer, ti si pogođen iskušenjem i nevoljom da bi obožavao Allaha strpljivošću i dovom. Stoga, ne očajavaj i ne gubi nadu u Allahovu milost, makar se vrijeme iskušenja oduljilo.”(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button