Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Usadite ljubav prema džamijama svojoj djeci

Usadite ljubav prema džamijama svojoj djeci

Džamija ima centralno mjesto u životu muslimana; to je kuća Allahova Dž.š., a Allah Dž.š. je centar oko koga se vrte naši životi. Džamija oživljava sjećanje na Njegovu milost. Kao roditelji, naša je odgovornost da pružimo svojoj djeci islamsko okruženje. Na kraju krajeva, djeca kroz život mogu praviti svoje vlastite odluke, te ne moraju slijediti roditelje; Međutim, naša je odgovornost da ih naučimo i njegujemo vjeru unutar njih i to na najbolji mogući način. To je nešto zbog čega ćemo odgovarati na Sudnjem danu. Osim toga, roditelji igraju značajnu ulogu u oblikovanju karaktera svoje djece.

Kao praktični muslimani, želimo da naša djeca idu u mektebe i da redovno idu u džamije. Ovih nekoliko savjeta će vam pomoći da usadite ljubav prema džamijama svojoj djeci.

Postavite temelje

Prije nego što počnemo očekivati da će naša djeca biti redovna na namazima u džamijama, moramo postaviti temelje u svojim vlastitim srcima; ljubav prema Allahu Dž.š. i značaj poslušnosti prema Njegovim naredbama. Kada postoji želja da se udovolji Allahu Dž.š. i dođe blizu njega, djeca će to dobrovoljno praktikovati. Neće biti potrebe za stalnim nadzorom, a molitve će se nastaviti čak i u odsustvu roditelja.

Osnivanje ovih temelja počinje od dana kada dijete ulazi u ovaj svijet. Djecu treba učiti o važnosti toga da budemo poslušni Allahu Dž.š. i Njegovom Poslaniku a.s. i o nagradi koja dolazi kada jednom preselimo na bolji svijet.

Biti primjer

Ako postoji navika da se klanja u džamijama, gdje otac i drugi članovi žure da na vrijeme stignu džamiju i tamo u džematu klanjaju svoj namaz, djeca će automatski slijediti njihove korake. Očevi, ova odgovornost u velikoj mjeri leži na vašim ramenima. Vaša djeca moraju vidjeti ste povezani sa džamijom.

Počnite od malih nogu

Vodite vašu djecu u džamiju još dok su mlada. Naučite ih kako da se tu ponašaju i da poštuju to mjesto, ali nemojte zaboraviti da će djeca biti djeca. Budite nježni sa njima i nemojte biti među onima koji ih ruže, jer to ponekad ostavlja dalekosežne loše posljedice u njihovim srcima i prema vama i prema džamijama. Ako nisu zavoljeli unutrašnjost džamije odmah na početku, biće vrlo teško da nađu mjesta za džamije u svojim srcima nakon što budu stariji. Također, nagradite ih za dobro ponašanje riječima, a ponekad čak i poslasticama.

Izvor: iiph.com
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top