U FokusuVijesti iz svijeta

Ured za medije: Izrael bacio 40.000 tona eksploziva na Pojas Gaze od 7. oktobra

Ured za medije u Gazi saopštio je u nedjelju da je izraelska vojska od 7. oktobra bacila 40.000 tona eksploziva na Pojas Gaze, s očiglednim ciljem da enklavu učini nenastanjivom, prenosi Anadolu.

Salama Maarouf, šef ureda za medije, izdao je saopštenje na Telegramu trećeg dana privremene humanitarne pauze između Izraela i Hamasa, koja je stupila na snagu u petak ujutro.

“Izraelske okupacione snage su bacile 40.000 tona eksploziva na pojas (od 7. oktobra), a zločini okupacionih (snaga op.a.) su se odvijali daleko od kamera”, rekao je Marouf.

On je objasnio da “bombe koje su okupatorske (snage) nedavno koristile nikada ranije nisu bile upotrijebljene, a stotine mučenika je sahranjeno na mjestima gdje su poginuli.

“Devastacija koju je izvršila okupacija odražava njenu namjeru da Gazu učini nenastanjivom”, poručio je Maarouf.

Također se osvrnuo i na privremenu pauzu u borbama, ističući da su “dani predaha ogolili veličinu značajnog masakra, koji je rezultirao znatnim uništenjem infrastrukture”.

“Jedna trećina stanovništva Pojasa Gaze tek treba da dobije osnovne zalihe, a evidentan je nedostatak svih međunarodnih institucija”, naveo je Marouf, pozivajući međunarodnu zajednicu da djeluje.

​​​​akos.ba

Povezani članci

Back to top button