Zanimljivosti

Uradi sam: Budite kreativni i napravite hranilicu za ptice!

Ukoliko volite ove male „leteće sugrađane“, evo načina na koji biste mogli da im pomognete.

Postoji nekoliko načina na koje možete napraviti kreativne hranilice, a mi vam nudimo neke od njih. Ukoliko u kući imate nešto od ovog materijala koji vam nije potreban, evo načina da ga iskoristite!

1.Šta vam je potrebno?

Čista plastična flaša, dvije drvene kašike, skalpel, šaraf i kanap.

-Uzmite plastičnu flašu i na njoj (kao što je prikazano na slici) iscrtajte četiri kruga. Oni bi trebalo da budu jedan preko puta drugog. Skalpelom pažljivo isjecite rupe i kroz njih provucite drvene kašike. Otvori moraju biti širi od obima kašike, kako bi hrana ispadala u širi dio kašike. U flašu sipajte zrnevlje. Raspitajte se kakvu hranu vole ptice koje svraćaju u vaš kraj, pa im i u tom smislu možete udovoljiti.

U zatvarač flaše uvrnite mali šaraf, kroz koji ćete provući kanap. Kada napunite flašu, okačite je na mjesto gde ptice obično slijeću – terasu, dvorište, park.

Dok se na širem djelu drvene kašike jedna ptica hrani, ostale će odmarati na užim djelovima (drškama) i čekati svoj red!

2.Šta vam je potrebno?

Plastična čaša ili tegla, metalna žica, kanap.

Ovaj način je, po našoj procjeni, najlakši. Na vrhu tegle ili čaše probušite rupicu kroz koji ćete provući žicu. Vežite je za kanap, a kanap za drvo, gdje god ptice dolaze.

3.Šta vam je potrebno?

Žica, drvene daščice, kanap i spretne ruke!

Ove hranilice mogu da naprave nešto kreativnije i spretnije osobe. Ukoliko imate letvice koje vam nisu potrebne, uzmite testericu  i izrežite oblike koje možete uočiti na fotografiji. Jabuka koju vidite prikačena je tako što je kroz nju provučena žica. Morate je namjestiti tako da može da se skida, kako biste mjenjali voće kada ga ptičice pojedu.

Kao i prethodne hranilice – žicom i konopcem stavite na vidno mjesto za ptice.

4.Šta vam je potrebno?

Grančice drveta, žica ili metalni lančić, ekseri.

U parku nađite grančice, tri deblje i tri tanje. Postavite ih kako je prikazano na fotografiji i pričvrstite ekserima. Nakon toga povežite ih žicom ili lančićem za deblje uspravne grančice i postavite na balkon, dvorište, park.

Između grančica uvek postavite komad hljeba. Trebalo bi da znate da je bjeli hljeb nejnekvalitetnija hrana za ptice jer nema dovoljno hranljivih sastojaka i izaziva probleme sa varenjem. Zato pticama u ovu hranilicu postavljajte, na primjer, stari integralni hljeb sa sjemenkama.

Koju god hranilicu da napravite, ptice će vam biti zahvalne i rado će se vraćati na vaš prozor.

Uz minimalan trud, brzo i lahko, nahranit ćete veliki broj ptica u svom gradu!

zivotinje.rs

Povezani članci

Back to top button