Vi ste ovdje
Home > Uncategorized > UN: Rusija uložila veto na rezoluciju kojim se osuđuje Assadovo ubijanje civila hemijskim oružjem

UN: Rusija uložila veto na rezoluciju kojim se osuđuje Assadovo ubijanje civila hemijskim oružjem

Predsjednik Francuske Francios Hollande izjavio je kako je Rusija na sebe preuzela veliku odgovornost time što je uložila veto na usvajanje prijedloga rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u vezi sa napadom hemijskim oružjem na sirijski grad Idlib, javlja Anadolu Agency (AA).

 “Kako bi zaštitila saveznika Assada, Rusija je bila protiv prijedloga rezolucije o višestranoj istrazi u vezi sa Sirijom i time je na sebe preuzela veliku odgovornost”, navedeno je u pisanoj izjavi predsjednika Hollandea.

Podsjetio je kako je Rusija osmi put iskoristila pravo na veto, te poručio kako se njegova zemlja zalaže za postizanje dogovora sa svim strana, uključujući i Rusiju.

“Mir i stabilnost u Siriji biće postignut samo zajedničkim koracima međunarodne zajednice za pronalazak političkog rješenja. Francuska će se također kretati u tom smijeru”, piše u izjavi Hollandea.

Rusija je jučer uložila veto na usvajanje rezulocije Vijeća sigurnosti UN-a koju su predložile Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija i Francuska u vezi s nedavnim napadom hemijskim oružjem na regiju Khan Shaykhun, nedaleko od sirijskog grada Idliba. SAD, Velika Britanija i Francuska su ovim prijedlogom rezolucije osudile napad, te tražile provođenje istrage u vezi s napadom hemijskim oružjem na Khan Shaykhun, 4. aprila.

Na glasanju u VSUN-a protivljenje usvajanju rezolucije izrazila je i Bolivija, privremena članica Vijeća sigurnosti. Deset zemalja je podržalo prijedlog rezolucije, a Kina, Etiopija i Kazahstan bili su suzdržani.

Podsjetimo, u stravičnom napadu hemijskim oružjem izvedenom u utorak na Khan Shaykhun, u sirijskom Idlibu, poginulo je oko 100 civila, većinom žena i djece, dok je oko 500 ljudi osjetilo njegove posljedice.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top