Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Istanbul: 10 miliona lala zasađeno u povodu 12. festivala lala

Istanbul: 10 miliona lala zasađeno u povodu 12. festivala lala

U Istanbulu traje 12. festival lala (tulipana), cvijeća koje obilježava jedan historijski period, kulturu Istoka, mitologiju, a posebno mjesto zauzima i u književnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove godine festival se održava pod motom “Vrijeme je za tulipane”. Svake godine, gradske vlasti Istanbula zasade milione lukovica tulipana, koje cvjetaju u gotovo svim bojama, pretvarajući grad na Bosforu u čarobni, šareni ćilim.

Lale se u gradu na Bosforu mogu primijetiti u parkovima, na trgovima, u vrtovima, ali i saksijama na prozorima.

Upravo ovo raznobojno cvijeće jedan je od simbola Istanbula gdje se već nekoliko godina organizira festival posvećen tulipanima.

Tokom festivala, koji će ove godine trajati do 30. aprila, organizirani su mnogobrojni kulturni, ali i sportski događaji, a i ove godine će biti izabrane najljepše lale Istanbula.

Posjetioci će 22. aprila na Trgu sultan Ahmet imati priliku vidjeti ”najveći ćilim od lala na svijetu” satkan od 564.000 tulipana koji će se prostirati na površini od 1.731 kvadratnog metra.

Širom Istanbula je zasađeno oko deset miliona lala gotovo 200 vrsta.

Tokom festivala bit će održavani koncerti, izložbe fotografija i crteža, kaligrafski radovi te radovi iz ebru umjetnosti (crtanje na vodi).

Bit će organizirano i takmičenje snimljenih fotografija tulipana širom Istanbula na kojem će biti izabrane najljepše, a autori će biti nagrađeni.

Cvijet tulipana ima značajnu ulogu u orijentalnoj istoriji i tradiciji. Period 18. stoljeća u Osmanskom carstvu nazivao se “Period lala” (Lale Devri). Veže se za vrijeme kada su osmanski sultani i veliki veziri bili pod uticajem Francuske i Evrope, zbog čega je i ljubav prema ukrašavanju vrtova, pogotovo tulipanima, bila izraženija nego u ostalim periodima Osmanske imperije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top