Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Umro književnik Sead Begović: Odlazak antologijskog pjesnika

Umro književnik Sead Begović: Odlazak antologijskog pjesnika

Savremeni književnik Sead Begović iznenada je preminuo u subotu u Zagrebu u 64. godini života, objavila je Fena.

Begović je rođen 1954. godine u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu, te Filozofski fakultet. Radio je kao voditelj propagande u zagrebačkom pozorištu Trešnja, knjižničar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, novinar (redakcija kulture Vjesnika), voditelj Tribine Društva hrvatskih književnika i glavni urednik Časopisa za kulturu i društvena pitanja Behar.

Kao književni kritičar sarađivao je s velikim brojem časopisa za književnost (Forum, Republika, Književni list, Vijenac i dr.) i dnevnim novinama Vjesnik, Jutarnji list i Večernji list.

Zastupljen je u tridesetak antologija savremene hrvatske poezije i u tri do sada objavljene antologije bošnjačke poezije, te u panoramama i zbornicima na hrvatskom i stranim jezicima. Preporod Sarajevo je njegove izabrane pjesme uvrstio u ediciju Bošnjačka književnost u 100 knjiga. Neke su njegove pjesme i ciklusi pjesama te kratke priče prevedeni na tridesetak jezika. Dvadeset i šest godina bio je član Društva hrvatskih književnika, a zatim Hrvatskog društva pisaca. Bio je član Hrvatskog P.E.N. centra i Zajednice umjetnika Hrvatske.

Objevio je djela: “Vođenje pjesme”, “Nad pjesmama”, “Ostavljam trag”, “Bad blue boys”, “Nova kuća”, “Književna otkrivanja”, “Između dviju udobnosti”, “Prorok u našem vrtu”, “Sanjao sam smrt pastira”, “Pjesmozor”, “Književni meridijani”…

Dženaza-namaz i ukop Seada Begovića obavit će se na zagrebačkom groblju Mirogoj, a javnost će naknadno biti obaviještena o datumu.

Dženaza književnika Begovića je u srijedu u 11.40, na zagrebačkom Mirogoju.

Sead je otac urednika sedmičnog magazina Stav Filipa Mursela Begovića.

Opširnije o liku i djelu Seada Begovića možete pročitati ovdje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top