Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Istaknuti Bošnjaci > Ukopan u rodnim Ošanjicima: Klanjana dženaza književniku Enesu Ratkušiću

Ukopan u rodnim Ošanjicima: Klanjana dženaza književniku Enesu Ratkušiću

Dzenaza namaz bošnjačkom književniku Enesu Ratkušiću, kolumnisti magazina Stav, koji je preminuo jučer u Blagaju u 62. godini, klanjana je na Ošanjićima kod Stoca.

Dženazu namaz u rodnom mjestu Enesa Ratkušića predvodio je imam u Blagaju Hišam ef. Hafizović. Prisutnima se obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović koji je naglasio da “danas ispraćamo našeg brata u vjeri, simbola odvažnog bošnjačkog i muslimanskog glasa”.

– Izgubili smo naše jako pero i našeg novinarskog barda. Njegovo djelo nije potrošno, ta njegova riječ je ukoričena i ostaje kao trajan bosnjački glas za naš opstanak u Hercegovini. Trebamo biti ponosni na njegovo djelo i vrijeme će pokazati koliko je to njegovo djelo važno za opću korist naše zajednice. Neka mu se Uzvišeni smiluje i dadne sabura njegovoj porodici i prijateljima – rekao je.

Pored rodbine i prijatelja dzenazi namazu prisustvovao je veliki broj građana Hercegovine, Stoca, Blagaja i Mostara, kao i ugledni pripadnici iz kulturnog, političkog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini.

Enes Ratkušić rođen je 1957. godine u Ošanjićima kod Stoca. Radio je u Srednjoškolskom centru Stolac, Građevinskoj školi u Mostaru i na mostarskom Univerzitetu “Džemal Bijedić”. Najveći dio svog radnog vijeka proveo je na RTV Mostar.

Objavljivao je u magazinima “Ljiljan”, “Dani”, “Preporod”, “Zambak”… Stručne radove objavljivao je za časopise “Most”, “Dijalog”, “Slovo Gorčina”, “Bošnjačka pismohrana”, “Behar”.

Bio je dugogodišnji kolumnista magazina Stav, portala Al Jazeera, te glavni odgovorni urednik časopisa Slovo Gorčina i autor tri knjige proze, romana “Zaboravljeni govor probuđenih” te zbirki priča “Hrvanje s vragom” i “Dunjalučka škola”. Posljednje objavljeno djelo bilo mu je roman “Tajna bosanskog štapa”.

Živio je i radio u Mostaru.

Faktor

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top