Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > Udruženje Svitanje učestvovalo u realizaciji projekta za povratničku djecu u saradnji sa Islamskom zajednicom

Udruženje Svitanje učestvovalo u realizaciji projekta za povratničku djecu u saradnji sa Islamskom zajednicom

Danas se Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao sa mladima iz povratničkih sredina u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora sa mladima koji su pohađali trodnevni seminar u Sarajevu u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta i lokalnih nevladinih organizacija, reisu-l-ulema je naglasio kako mladi, a posebno Bošnjaci, ne smiju dozvoliti da ih razdvajaju silom stvorene granice koje bi da dijele Bosnu i Hercegovinu i njene građane. „Bošnjaci su jedan narod i moraju se pobrinuti da se svi tako osjećaju“. Pozvao je mlade da dolaze u Sarajevo kao svoj glavni grad, ali i da mladi iz drugih krajeva Bosne posjećuju svoje sunarodnjake u povratničkim sredinama.

Seminaru je prisustvovalo 46 mladih iz: Kotor-Varoši, Zvornika, Bratunca, Stoca i Rogatice.  Program seminara sadržavao je radionice edukativnog karaktera, obilaske značajnih kulturno-historijskih mjesta u Sarajevu od kojih su: Gazi Husrev-begova biblioteka, Vijećnica i Tunel spasa. Pored toga mladi su imali priliku posjetiti i Vrelo Bosne i voziti se Trebevićkom žičarom. 

Ovaj seminar je realiziran u okviru projekta „Snaga prijateljstva -Podrška i osnaživanje djece i mladih u povratničkim sredinama“ koji je u januaru ove godine pokrenula Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa nekoliko lokalnih nevladinih organizacija, među njima i Udruženje Svitanje, pridružena članica AKOS-a iz Sarajeva.

Predsjednik Udruženja Svitanje Adnan Ljevo je prisustvovao prijemu kod Reisu-l-uleme.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top