Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Udruženje „Svitanje“ realizovalo prvi dio edukacije “Pisanje projekata po standardima EU”

Udruženje „Svitanje“ realizovalo prvi dio edukacije “Pisanje projekata po standardima EU”

Danas je u Sarajevu nastavljen seminar “Pisanje projekata po standardima EU” u organizaciji Udruženja “Svitanje”. Seminar je počeo jučer u Kulturnom centru “Kralj Fahd” u Sarajevu.
Projekat je podržala Općina Novi Grad, a među 50 učesnika seminara su aktivisti različitih nevladinih organizacija s ciljem osposobljavanja za pisanje, apliciranje i realizaciju projekata pri fondovima Evropske Unije. Učesnici seminara će kroz ovu edukaciju biti osposobljeni aplicirati projekte na konkurse svih nivoa vlasti u BiH te raznim fondovima u BiH, Evropi i cijelom svijetu.   Projekt podržala Općina Novi Grad   Na otvaranju programa učesnicima su se obratili gospodin mr. Elvir Resić, pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj Općine Novi Grad. Resić je u svom obraćanju istakao opredjeljnost Općine za plansko, sistematsko i strateško rješavanje problema lokalne zajednice kroz saradnju i sa nevladinim organizacijama. Resić je pozvao predstavnike prisutnih organizacija da detektuju prioritetne probleme Općine i da ih predlože preko javnog poziva koji će uskoro biti objavljen na web stranici Općine, a koji je priprema za redovni godišnji konkurs za projekte NVO sektora. Ovakvim pristupom Općina daje prostor svojim građanima da samostalno artikulišu svoje probleme i da ponude Općini projekte i rješenja. U ime Udruženja “Svitanje” prisutnim se obratio Mahir Agić, predsjednik Udruženja koji se zahvalio Općini Novi Grad na podršci projektu. Ovaj projekat je samo početak ciklusa seminara obuke i edukacije za aktiviste nevladinih organizacija, a koje će i dalje organizovati Udruženje Svitanje. Trener seminara Valdet Peštalić je na početku seminara istakao da se radi o veoma bitnoj temi i da je za uspjeh pojedinca, organizacija i lokalne zajednice neophodno poznavanje projekt menadžmenta. Seminar je koncipiran tako da svi učesnici aktivno učestvuju i kroz timski rad ovladaju znanjima i vještinama pisanja projekata po standardima EU. Učesnici seminara bit će u mogućnosti da uče na svojim projektima kao i na projektima drugih timova koji sudjeluju na seminaru. Na ovaj način učesnici će steći spečifična znanja i vještine koje će moći koristiti u svom životu i radu.   15 dana intezivne edukacije   Amer Osmanković, koordinator projekta je istakao veliko zadovoljstvo da smo u prilici da, sa Općinom Novi Grad realizujemo ovakav projekat. Raduje nas velik odziv udruženja i njihova motiviranost za sticanje novih znanja i iskustava. Ovom prilikom se zahvaljujemo Kulturnom centru Kralj Fahd što je, uz Općinu Novi Grad podržao ovakav projekat koji je vrlo važan za razvoj lokalne zajednice. Projekat se sastoji od dva dana predavanja i radionica nakon čega grupe rade na projektima 12 dana uz konsultacije sa trenerom. Zadnji dan programa 01.11.2014. svi projekti bit će ocjenjeni a što uključuje i analizu prednosti i nedostataka, a najbolji projekti bit će nagrađeni. Udruženje “Svitanje” je inače jedna od pet pridruženih članica AKOS-a.   Pratite aktivnostu Udruženja Svitanje i preko Fb stranice:

Udruženje građana “Svitanje”

  Akos.bA  

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top