Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Udruženje “Izvor Selsebil” Živinice: Otvorena 11. ljetna škola za djecu na jubilej 20. godina od osnivanja udruženja

Udruženje “Izvor Selsebil” Živinice: Otvorena 11. ljetna škola za djecu na jubilej 20. godina od osnivanja udruženja

Jučer je (02. Jula) otvorena AKOS-ova ljetna škola za djecu u Udruženju “Izvor Selsebil” u Živinicama.

Dječije druženje – ljeto 2018 je projekat koji Udruženje “Izvor Selsebil” realizuje već jedanaest godina. Ovo je nestrpljivo iščekivana radost, prvenstveno za djecu iz Živinica, zatim okoline ali i za one iz dijaspore koji svoje ljetne odmore provedu u domovini. Ove godine je upisano 117-tero djece, životne dobi između tri i petnaest godina, sa rijetkim izuzecima onih koji su malo stariji ili mlađi.

“Projekat smo otpočeli 2006. godine i od tada smo, izuzev dvije godine pauze, redovno ustrajavali na njemu i unapređivali ga. Kada poredimo uslove i kapacitete na početku i sada, definitivno postoji razlika ali naš entuzijazam u radu sa djecom, kao garantom budućnosti, nikada nije opadao. Trudili smo se da kroz godine koje su iza nas, tražimo načina da poboljšamo kvalitet i radimo na proširenju kapaciteta. Na samom početku imali smo oko 40-tero uključene djece i od tada je svake godine rastao njihov broj, što je rezultat kvaliteta i lijepih utisaka koje djeca ponesu odavde, prenoseći ih na svoje porodice i drugu djecu. Raznovrstan sadržaj programa koji obuhvaća časove lekcija iz morala, poučne priče, izlete, razne društvene igre, razne sportove, zajednički obrok hrane, zajednički namaz, bojanke i igre u pijesku za najmlađe, gledanje raznih video sadržaja poučnih za djecu, zabavni park sa ljuljačkama i klackalicama, razne umjetničke sekcije- dramsku, recitatorsku, ilahije i druge po potrebi, priredbu za roditelje u kojoj učestvuju djeca, prigodne poklone za svu djecu i završnu ekskurziju kao krunu projekta.” – izjavio je za Akos.ba Asim Smajlović
predsjednik Udruženja “Izvor Selsebil”.

Predviđeno je da ovogodišnje dječije druženje traje do 04. avgusta. Sam koncept Ljetne škole je osmišljen tako da djeci raznih uzrasta, pruži mogućnost da kroz igru i druženje u lijepom ambijentu sa svojim vršnjacima uče o lijepom ponašanju i međusobnoj toleranciji. Tu se djeci omogućava da se socijaliziraju a pogotovo onoj djeci koja žive u porodicama gdje nemaju puno susreta sa drugom djecom ili sa većim brojem njih na jednom mjestu. Ima naravno i slučajeva gdje neka djeca koja nisu navikla da se odvajaju od porodica, prvenstveno zbog neupornosti njihovih roditelja, odustanu od druženja ali su to veoma rijetki slučajevi koji su skoro zanemarljivi u odnosu na broj djece koji prođe kroz ljetnu školu.

Generalni sponzor projekta je “Centar za napredne studije – CNS” iz Sarajeva koji već pet godina pomaže sa skoro polovinom potrebnih sredstava, dok se ostatak obezbijedi putem participacije roditelja ili sponzorstvom privrednih subjekata i pojedinaca. Iako ovaj projekat funkcionira na principu volonterskog angažmana članova i simpatizera Udruženja, on ipak iziskuje skoro 5.000 KM za uspješnu realizaciju, pa su u Udruženju zahvalni svima koji su prepoznali njegovu vrijednost i pomažu ga.

“Mi smo sada dočekali i smjenu generacija u kojoj su i vođa projekta i približno polovina personala nekada i sami bili polaznici Ljetne škole u Selsebilu, što nam čini posebno zadovoljstvo ove, dvadesete godišnjice od osnivanja Udruženja. Sa ovim i sa brojnim drugim projektima, Selsebil ostvaruje svoju misiju pozitivnog faktora u lokalnoj zajednici i u društvu općenito a naša parola je “Zajedničkim radom, na temeljima univerzalnih vrijednosti, odgojimo generaciju budućnosti”, kaže na kraju našeg razgovora predsjednik Udruženja “Izvor Selsebil” Asim Smajlović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top