Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Udio kćerke u nasljeđivanju

Udio kćerke u nasljeđivanju

Pitanje:

Es-selamu alejkum. Željela bih da mi pojasnite Jednu dilemu oko nasljeđivanja imovine. Iza muža je ostal supruga, sin i kćerka, oboje u braku. Sin ima dvoje djece a kćerka je udata za čovjeka koji ima dijete iz prvog braka. Koliko kćerka nasljeđuje? Ako kćerka umre a nema svoje djece može li muž tražiti njen dio? Da vas Allah nagradi za odgovor.

Odgovor:

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Neka je hvala Uzvišenom Allahu i neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s.

Draga sestro hvala ti na pitanju i traganju za ispravnim propisima u islamu.
Što se tiče tvog pitanja, sin tvog muža kojemu ti nisi majka se smatra strancem i nema udjela u nasljeđu.

Odgovarajući na ovo pitanje Dr. Monzer Kahf, ekonomista i finansijski konsultant kaže: što se tiče ove žene koja preseli a nema oca i vlastitog djeteta, ima muža, majku i brata njena imovina se dijeli na sljedeći način kako je opisano u 11 i 12 ajetu sure En-Nisa. Majci pripada 1/3, mužu pripada 1/2 a bratu 1/6 koja preostaje.

Također, treba voditi računa o tome da je mužev sin, u odnosu na nasljeđe stranac i ništa ne nasljeduje, ni od svoje maćehe ni od njene majke. Kada kćerka umre, njen muž postaje stranac njenoj majci u pitanju nasljeđivanja.

Ako majka umre prije kćerke nasljeđuje je njeno dvoje djece, muškarcu pripada koliko dvjema ženskima. Međutim, ako umre poslije smrti kćerke sve što je naslijedila od nje ulazi u njenu zaostavšitinu i u ovom slučaju je nasljeđuje samo njen sin.

A Allah najbolje zna.

Izvor: onislam.net

Za Akos.bA prefeo i obradio: Mahir Kevrić

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top