Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Učinak muslimana na polju nauke

Učinak muslimana na polju nauke

Pošto su prestali s invazijama i ratovima, muslimani su se počeli baviti naukom i usavršavanjem raznih vještina.  Nisu se ograničili samo na vjerske znanosti, u koje, po nama, spadaju tefsir, hadis, fikh, i književnost (arapska), nego su stvaralačku snagu usmjerili u pravcu filozofskih nauka.

To su činili oslanjajući se na riječi: „Tražite nauku pa makar u Kini.“ Tako su počeli sakupljati grčka, indijska i perzijska filozofska djela i prevoditi ih na arapski jezik. Otvorili su velik broj škola u Bagdadu, Egiptu, Buhari, Kordobi i druge centre diljem velike (islamske) države. Studenti sa svih strana svijeta dolazili su u te škole da bi studirali tradicionalne i filozofske znanosti.

Tako se u muslimanskoj sredini javljaju naučnici i filozofi, koji su u ravni sa starogrčkim filozofima. Zapravo, islamski naučnici ih nadmašuju u svakom pogledu: u filozofiji, medicini, astronomiji i raznim matematičkim disciplinama.  Broj muslimanskih naučnika i filozofa koji su stvarali u tim oblastima toliko je obiman da se ne mogu obuhvatiti sva njihova imena ovim džepnim priručnikom, a njihova djela se ne mogu ni nabrojati.

Isto tako, naučnici koji su se bavili historijom, književnošću, fikhom i islamistikom ne mogu se nabrajati.

Ovako je bilo stanje islama tokom vladavine Abbasija na Istoku i Emevija na Zapadu. Takvo stanje je trajalo šest stotina godina. U muslimanskim rukama bili su naučna dostignuća, graditeljstvo, trgovina i civilizacija.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izvor: Zalaganje heroja na polju širenja islama

Autor: Semsuddin Sami Frasheri

Za Akos.ba pripremila: Fahreta V.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top