Ekonomija

U Zenici otvoren 23. Generalni bh. sajam ZEPS: Učestvuje 536 izlagača iz 27 zemalja

Ovogodišnji 23. Generalni bh. sajam ZEPS i 13. Međunarodni sajam metala ZEPS Intermeta je prema riječima organizatora oko 15 posto veći u odnosu na prošlogodišnji po broju izlagača, ali i izložbenoj površini. U Zenici je otvoren 23. Generalni bh. sajam ZEPS i 13. Međunarodni sajam metala ZEPS Intermeta na kojem učestvuje ukupno 536 izlagača iz 27. zemalja svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji sajam je prema riječima organizatora oko 15 posto veći u odnosu na prošlogodišnji po broju izlagača, ali i izložbenoj površini.

Alem Laličić, predsjednik Nadzornog odbora Poslovnog sistema RMK, organizatora ZEPS-a rekao je kako se ovogodišnji sajam održava na 18.000 metara kvadratnih, te da se očekuje više od 50.000 posjetilaca te programi promocije organske prozivodnje i ekologije.

”Ovo je još jedan od dokaza da se u BiH mogu postizati dobri rezultati. Zenica ima nekoliko simbola koji se mogu prepoznati u privrednom svijetu, a jedan od njih je i ZEPS, što doživljavamo kao posebnu privilegiju. Naša misija je da u vremenu razvijenih informacionih tehnologija ostanemo mjesto susreta uspješnih privrednika, ali i onih koji to žele biti. Na našim sajmovima, u protekle dvije decenije, sklopljeno je stotine miliona eura poslova, mnoge kompanije su rasle s nama i razvijale na što smo posebno ponosni. U odnosu na prošlu godinu, prema izložbenom prostoru i broju izlagača, sajam je veći za 15 posto“, rekao je Laličić.

Fuad Kasumović, nezavisni kandidat za gradonačelnika grada Zenice izrazio je svoje zadovoljstvo i poželio dobrodošlicu svima onima koji žele ulagati u Zenicu i Bosnu i Hercegovinu.

Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona rekao je kako je bitno razvijati privredu Bosne i Hercegovine.

”Želimo vjerovati da u pozitivnom ambijentu za razvoj Zenice doprinijela i Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Nastojali smo ukloniti administrativne prepreke za razvoj privrede i poticaj izvoza. Zato vjerujem da vlade imaju važnu ulogu u stvaranju ambijenta za privređivanje, a vi privrednici da hrabro otvarate puteve za boljitak i lideri napretka“, rekao je Galijašević dodavši kako teška situacija u državi ali i svijetu mora biti razlog za nastavak borbe za bolje sutra te zaželivši svima uspješnu prezentaciju firmi i proizvoda.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine rekao je kako je bitno raditi na zajedništvu i potpomaganju.

”Mi moramo graditi zajedništvo, jedinstvo, slogu. Pored svih elektronskih komunikacija gdje se razmjenjuju raznorazne informacije, na ovakvim događajima se može dodirnuti, upoznati, razgovarati i steći novi dojam i što je najbitnije, iz komunikacije će prerasti mnoga prijateljstva“, rekao je Bojić.

Ovogodišnji sajam ZEPS otvorio je generalni direktor Cementare Kakanj Branimir Mujdža.

”Ništa ne može zamijeniti direktni kontakt, a ZEPS je upravo to i neodvojiv je dio za sve privrednike, a Zenica je mjesto susreta svih privrednika. Bosna i Hercegovina ima potencijala za razvoj, a kao država smo jaki koliko i naša privreda, prvenstveno poljoprivreda i industrija. Moramo koristiti domaće resurse, a da bi bila jači treba nam politička stabilnost i pozitivan ambijent. Trebamo biti uporni, odlučni, pozitivni i hrabri“, rekao je Mujdža dodavši kako je potrebna podrška države i smanjenje adminsitracije, nakon čega je Mujdža svečano proglasio sajam ZEPS otvorenim.

Vedad Šestić, direktor Generalnog bh. sajma ZEPS rekao je kako se bilježi rast izlagača u posljednjoj dekadi.

”Ovo je najveći broj izlagača u posljednjoj dekadi, kako je zavladala kriza. Ponosni smo rastom kao i povećanjem izložbenog prostora za 10%. Organizacija konstantno napreduje i to nam je zaista važno, da popravimo brojne sitnice. Imamo i veliki broj pratećih manifestacija, svi termini su ispunjeni i postigli smo jako dobre rezultate“, rekao je Šestić.

Nakon svečanog otvaranja sajma, zvanice su obišle izložbene hale i upoznale se sa kompanijama i prozivođačima koji su došli da predstave svoje proizvode.

Generalni bh. sajam ZEPS održavat će se u Zenici od 4. do 8. oktobra na prostoru sajmišta na Kamberovića polju u Zenici.

Prvi ZEPS sajam otvoren je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Bosne i Hercegovine u novembru 1994. godine, a zbog ratnih dejstava održavao se u prostoru RK „Bosna“.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button