Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > U Umjetničkoj galeriji BiH izložba “Od Konstantinopolja do Istanbula” i “Ja imam priču”

U Umjetničkoj galeriji BiH izložba “Od Konstantinopolja do Istanbula” i “Ja imam priču”

Izložba pod nazivom “Od Konstantinopolja do Istanbula” predstavlja putovanje kroz prošlost Istanbula u 89 fotografija na kojima su prikazana sela, tvrđave, prijevozna sredstva, trajekti, tramvaji, stanovnici Istanbula, kasarne i sve ono što je činilo Istanbul u 19. vijeku

  – U Umjetničkoj galeriji BiH od danas su u okviru projekta “Turska – Bosna i Hercegovina interkulturalni umjetnički dijalozi” postavljene dvije izložbe, “Od Konstantinopolja do Istanbula” i “Ja imam priču”, javlja Anadolu Agency.

Zadovoljstvo postavljenjm izložbe iz Istanbula u Sarajevu iskazala je kustosica izložbe “Ja imam priču” Beste Gursu, koja je kazala kako je projekat “Turska – Bosna i Hercegovina interkulturalni umjetnički dijalozi” pokrenut prije dvije godine.

“Projekat je produkt saradnje ‘Pera muzeja iz Istanbula’, instituta ‘Yunus Emre’, East West, Ministarstva kulture i sporta FBiH i općine Novi Grad, a iz Turske su projekat podržali Ambasada Republike Turske, Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova. Svi oni su pružili podršku i doprinos u realizaciji projekta”, kazala je Gursu.

Prema njenim riječima, najznačanija tačka projekta su fotografije Bosfora iz 19. vijeka te historijski Istanbul i prikaz života u njemu. Na fotografijama je prikazana i zajednička kultura između BiH i Turske.

“Na izložbi ‘Ja imam priču’ radilo je 14 savremenih mladih turskih umjetnika. Zahvaljujući ovoj izložbi sretni smo što imamo priliku da još više učvrstimo veze imeđu naše dvije kulture”, kazala je Gursu.

Kustosica je također dodala kako je 2014. godina bitna jer je BiH ugostila Tursku, a 2015. godine će Pera muzej u Istanbulu ugostiti BiH.

Direktor umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović posebno je zahvalio kustosici Beste Gursu na, kako je rekao, trudu i zalaganju da izložba bude baš u Sarajevu.

“Imamo dvije značajne izložbe. Fotografije su pogodne za zbližavanje i naših muzeja i gradova. Siguran sam da će posjetioci jednako uživati u obje izložbe”, kazao je Krsmanović.

Izložba pod nazivom “Od Konstantinopolja do Istanbula”  predstavlja putovanje kroz prošlost Istanbula u 89 fotografija. Na njima su prikazana  sela, tvrđave, prijevozna sredstva, trajekti, tramvaji, stanovnici Istanbula, kasarne i sve ono što je činilo Istanbul u 19. vijeku.

“Istanbul je u 14. i 15. vijeku bio najznačajniji grad. To je grad kroz čije središte prolazi more. Sličan je Sarajevu, jer ga također čine i   planine i ravnice. Fotografije koje su ovdje izložene prikazuju regije Istanbula”, kazao je kustos izložbe “Od Konstantinopolja do Istanbula” Sinan Genim.

Direktorica Pera muzeja Zeynep Ogel kazala je kako je izložba fotografija važna kao podsjetnik na zajedničku kulturu Turske i BiH.

Zadovoljstvo na prilici da podrži projekat iskazao je ataše za kulturu Ambasade Republike Turske u BiH Soner Sahin, kao i direktor turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Mehmet Akif Yaman.

Svi zainteresovani već od sutra mogu posjetiti Umjetničku galeriju BiH te pogledati pomenute izložbe. 

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top