Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Vijeće za ljudska prava pri UN-u: Nasilje na trgu Rabia – zločin historijskih razmjera

Vijeće za ljudska prava pri UN-u: Nasilje na trgu Rabia – zločin historijskih razmjera

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih Naroda zasjedalo je u utorak, kako bi razgovaralo o ljudskim pravima u Egiptu. Na zasjedanju je zaključeno da je ubistvo 870 ljudi na trgu Rabia i drugim mjestima u Kairu, i Egiptu uopće, zločin historijskih razmjera i da tu činjenicu ne treba zanemarivati.

Vijeće je izjavilo da ovaj slučaj predstavlja ozbiljno kršenje zakona o ljudskim pravima, obzirom da su egipatske sigurnosne snage koristile bojevu municiju bez ranijih upozorenja, pogotovo što od demonstranata nije prijetila bilo kakva opasnost.

 

Zaključeno je i to da nasilno rastjerivanje demonstranata sa trga Rabia nije nastalo spontano već da postoje osnovane sumnje da je upotreba nasilja bila ranije isplanirana.

Da je to tako, najbolje pokazuje podatak, da je prije dolaska sigurnosnih snaga na trg Rabia, došlo do sukoba ispred sjedišta Republikanske garde, gdje je ubijena 61 osoba.

 

Također, kada pogledamo razvoj događaja prije toga, vidjet ćemo da je u julu iste godine ubijeno 95 osoba, a 87 ih je ubijeno na trgu El-Nahda. Sve ovo pokazuje da su organizatori bili svjesni šta čine i da su namjerno i planski, iz određenih razloga, napravili ove masakre.

Vijeće je napomenulo da pomenuti masakri mogu da izazovu veliki rizik u budućim naporima uspostave vladavine prava. To zbog toga što je uspostava vladavine prava direktno povezana sa podvrgavanjem svih snaga sigurnosti pravnim sistemima. Istaknuto je da direktni naredbodavci i izvršitelji zločina do danas nisu odgovarali za zlodjela koja su počinili.

Vijeće je zatražilo od trenutne vlade u Egiptu, da hitno sprovede istragu po ovom pitanju.

 

Izvor: fj-p.com
Prevod: Akos.bA
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top