Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > U Štokholmu obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici

U Štokholmu obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici

U glavnom gradu Švedske, Štokholmu, prigodnim programom je obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Programu, koji je na trgu “Wallanberg” organizovalo Bosansko kulturno udruženje, osim državljana porijeklom iz Bosne i Hercegovine prisustvovale su i osobe porijeklom iz Turske.

Okupljeni su, noseći zastave BiH, držali transparente na kojima je pisalo “Ne zaboraviti genocid u Srebrenici! 8.372”.

U okviru programa, na trgu je održan i simbolični “Marš mira”, posvećen žrtvama srebreničkog genocida iz jula 1995. godine.

Alen Musaefendić ispred Bosanskog kulturnog udruženja u obraćanju okupljenima podsjetio je da se prije 23 godina u srcu Europe dogodio strašan genocid nad Muslimanima iz BiH.

Istakao je da je genocid izvršen pred očima međunarodnih institucija i organizacija, dodajući kako još uvijek nisu pronađeni ostaci mnogih Muslimana.

Program je završen pozorišnom predstavom u znak sjećanja na sve žrtve genocida u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra danas je klanjana dženaza za 35 žrtava genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda. Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top