Historija i tradicija

U Sarajevu predstavljena monografija “Zlatno polje“: Duhovna historija Nevesinja

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je promovisana monografija “Zlatno polje“ autora Hasana Eminovića, koja je monografija vjerskih objekata, pregled vakufa i biografskih podataka nevesinjske uleme, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mostarski muftija Salem ef. Dedović naglasio je da je riječ o djelu koje je od zaborava otrglo duhovnu historiju nevesinjskog kraja.

“Radi se o monografiji koja daje pregled vjerskih objekata, vakufske imovine i uleme učenjaka sa područja Nevesinja. Nevesinja, kao jednog važnog starog duhovnog, kulturnog centra i sjedišta naše bošnjačke duhovnosti, koji je doživio različite potrese kroz svoju historiju, brojnih stradanja, brojnih nestajanja. Na tom putu i veliki broj naših vakufskih objekata i naslijeđa, materijalnih ostataka naše kulture je nestao kroz različite pogrome koji su zadesili taj prostor. Naš saradnik Eminović potrudio se da napravi hvale vrijedno djelo“, kazao je Dedović i dodao:

“On je uspio sakupiti i objediniti u tu monografiju tu dugu i kompleksnu historiju našeg kraja i naših ljudi koji potječu iz tog kraja. Za pokoljenja nova, naraštaje nove, za pamćenje novo biće vrijedno to štivo koje je ipak otrglo od zaborava važne dionice naše duhovne, kulturne historije nevesinjskog kraja.“

Eminović kaže da je na monografiji “Zlatno polje“ intenzivno radio od 2000. godine, prikupljajući usmena predanja, a zatim je objedinio sve svoje tekstove koje je objavljivao u glasilima Islamske zajednice i drugim dnevnim i sedmičnim novinama.

“Radi se o prilično zanimljivom fokusu istraživanja. Uspio sam objediniti priču o svakom vjerskom objektu na području Nevesinja, ali svi oni se u daljnjim istraživanjima mogli bi se nadograđivati. Ono što je posebno zanimljivo je da monografija govori o uništavanju objekata na prostoru Nevesinja koji su rušeni od 1875. pa do 1992. godine“, rekao je Eminović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button