Ekonomija

U Sarajevu počeo sajam ”Energa 2019“: Pametno iskoristiti resurse i potencijale BiH

Deveti međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ”Energa 2019”, počeo je u utorak u Centru Skenderija u Sarajevu, a u tri sajamska dana, do 13. juna okupit će brojne izlagače iz 12 zemalja i više od 200 učesnika sajamske konferencije i bit će prilika za promociju potencijala BiH u nekoliko sektora, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori su ranije istakli kako je ova sajamska manifestacija za devet godina imala više od 20.000 posjetilaca, 1.135 firmi iz 32 zemlje te veliki broj učesnika konferencija. Slogan i ove godine je ”Misliti na budućnost”.

Na ceremoniji otvaranja govorili su  Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Haris Bašić, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog  odbora “Energa“ i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne/gospodarske komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora ”Energa 2019“.

Mirsad Đonlagić, predsjednik Inicijativnog odbora sajma ”Energa 2019“ , kazao je kako će se na sajmu govoriti i o izazovima s kojima se zemlja suočava te predstojećim investicionim aktivnostima.

”Evropske zemlje danas troše manje energije nego prije 10 godina, uglavnom zbog pozitivinih efekata u području energetske efikasnosti. Evropa se manje oslanja na fosilna goriva zbog energetskih ušteda i činjenice da je brže od očekivanja počela prihvatati obnovljive izvore energije “, rekao je Đonlagić.

Dodao je kako se od 2005. do 2015., ali i nakon toga udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije u EU gotovo udvostručio i to s devet na skoro 17 posto.

Istakao je kako su uprkos sve manjem udjelu na tržištu, fosilna goriva i dalje glavni izvor energije u Evropi.

Smatra kako je obaveza BiH razvijati energetski sektor, primjenu obnovljivih izvora energije, te otvarati novi investicijski prostor.

“Može se reći da je energetska efikasnost prvenstveno stvar svijesti ljudi i njihove volje za promjenom ustaljenih navika, energetski efikasnijih rješenja nego li je to stvar složenih tehničkih rješenja”, rekao je Đonlagić.

Privredna komora FBiH je dugogodišnji partner projekta ”Energa“, kojeg je prepoznala kao idealno mjesto gdje će se susretati kompanije iz energetskog sektora, prezentirati svoje ideje i projekte i povezati s potencijalnim investitorima.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komora FBiH i član Organizacionog odbora ”Energa 2019.”, kazao je kako je Privredna komora FBiH snažna baza za realizaciju interesa domaćih privrednika u BiH, ali i stranih investitora.

”Ne postoji oblast industrijske proizvodnje u BiH koja se direktno ne tiče tema o kojima ćemo govoriti tokom trodnevne konferencije”, rekao je Jašarspahić.

Ukazao je i na značaj umrežavanja i razmjene ideje na ovom, ali i sličnim manifestacijama.

Haris Bašić je kazao kako ovaj sajam izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj energetskoj budućnosti.

 Nada se da će se u raspravama potaknuti važna pitanja o budućnosti energetskog sektora.

”Razvoj obnovljivih izvora energije jedan je od glavnih pravaca evropske energetske politike, ali i naša zadaća. Energetski sektor nije sam po sebi svrha, već on mora biti pokretač privrede, kako u Kantonu Sarajevu, tako i širom BiH“, smatra Bašić.

Čavara je kazao kako je sajam značajan događaj za BiH.

Osvrnuo se na širok spektar oblasti o kojima će biti razgovarano. Ukazao i na značaj zdrave okoline za buduće generacije i pravno uređene države za sve.

“Svi mi u BIH stalno govorimo da je oblast energetike dobar temelj i prostor za investicije, kako izvana tako i domaćih investitora“, rekao je Čavara.

Inzko smatra da je poruka koju treba poslati da je budućnost za ovu zemlju i njene građane svijetla, pogotovo u energetskom sektoru.

”Eksperti iz ove oblasti smatraju da se hidroenergetski potencijali i kapaciteti BiH trenutno koriste u iznosu oko 35 posto, što nije puno potencijala“, rekao je Inzko.

Smatra kako nema razloga zašto privreda BiH ne bi mogla uspjeti s prirodnim resursima.

“Jačanje energetske proizvodnje znači jačanje privrede cijele BiH“, rekao je Inzko.

Smatra da reforme mogu donijeti brži i održiviji razvoj te da nema razloga da se ne poduzmu neophodni koraci kako bi se oslobodio potencijal.

“Mislimo na budućnost. BiH može imati ogromne koristi od globalne revolucije, potražnja za čistom, obnovljivom energijom i energetskom efikasnošću znači da ne samo zemlja ima resurse nego i neiskorišteno tržište za te resurse”, rekao je Inzko.

Smatra kako pitanje nije da li energetski sektor u BiH može biti konkurentan, već je pitanje samo šta se mora uraditi da mu se dopusti da bude konkurentan. Odgovor, podsjeća on, nalazi se u strateškim dokumentima zemlje i njenoj punoj integraciji u regionalno i šire energetsko tržište.

”Šta čekamo?“, upitao je na kraju Inzko.

Ministar Šarović je u uvodnom obraćanju kazao kako je problem u BiH što kasnimo, koraci spori, reforme sporo dolaze, a drugi nas pretiču i ne koristimo šanse koje nema nijedna zemlja u regionu kao što ima BiH.
Osvrnuo se i na mjere Energetske zajednice, za koje tvrdi da su tu samo radi napredovanja BiH.

“Oni uvode mjere da bismo napredovali”, rekao je Šarović.

Pozvao je da pokušamo ”ukloniti čip u glavi koji je prisutan unazad 15-20 godina“ da su energetika i energetski potencijali plijen.

”To nije plijen već šansa, resurs, mogućnost… Ukoliko to tako shvatimo mislim da će nam svima biti bolje”, rekao je Šarović.

Poručio kako moramo koračati brže, biti pametni, iskoristiti šanse.

Na osnovu prošlogodišnjeg velikog interesovanja za poslovne susrete “ENERGA b2b” u okviru kojih je realizovano 100 zakazanih sastanaka, susrete ove godine ponovo organizira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, ali i Trgovinski odjel Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini.

Nakon otvaranja u okviru konferencijskog dijela programa Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) je organizirala sesiju “Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa“, a prvog dana konferencije će se govoriti i o integraciji vjetroelektrana u elektroenergetski sistem BiH.

Konferencijski program, koji prati aktuelne teme iz oblasti energetskog sektora, učesnicima će u tri dana ponuditi sesije i panel diskusije o investicijama i integraciji obnovljivih izvora energije u BiH, Bloku 7 Termoelektrane Tuzla, maloprodajnom tržištu električne energije u BiH, biogasnim elektranama i drugim zanimljivim temama koja već u najavi privlače veliku pažnju stručne javnosti.

Ulaz na sajam je besplatan.

”Energa 2019” se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska/spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna/gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button