Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > U Sarajevu održana skupština Foruma Europskih muslimanskih i studentskih organizacija

U Sarajevu održana skupština Foruma Europskih muslimanskih i studentskih organizacija

Forum Europskih muslimanskih i studentskih organizacija (FEMYSO) održao je 22. redovnu godišnju skupštinu u Sarajevu u periodu od 14. do 16. septembra. Sjedište FEMYSO je u Briselu, centru Europske Unije.

Mladi iz Europe su imali priliku tokom tri dana boravka u bosanskohercegovačkoj prijestolnici da se, pored radnog dijela, upoznaju sa kulturno-historijskim naslijeđem Bosne i Hercegovine, posjete Muzej Alija Izetbegović i Memorijalni centar Potočari.

U petak 14. septembra u popodnevnim satima je počeo program predstavljanjem organizacija učesnica te je održan i edukativni trening na temu “Korištenje društvenih mreža”. 22. skupština FEMYSO je počela u subotu ujutru kada su se na otvaranju zasijedanja obratili predsjednik AKOS-a doc. dr. Dževad Hrvačić i predstavnica Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini doc. dr. Dževada Šuško. Predsjednik AKOS-a je pozdravio prisutne, zahvalio im na odabiru Sarajeva kao mjesta održavanja Skupštine te izrazio dobrodošlicu mladima iz 18 europskih država. Doc. dr. Dževada Šuško je predstavila historijski razvoj institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te navela da ovaj model može biti urnek za saradnju muslimanskih zajednica u Europi sa državama gdje egzistiraju.

Na početku zvaničnog zasijedanja prisutnim predstavnicima članica FEMYSO se obratio predsjednik ove organizacije Jusuf Himat (Youssef Himmat) iz Švicarske koji im je poželio uspješan rad i ugodan boravak u prelijepom gradu Sarajevu. Tokom sjednice su predstavljeni izvještaji o radu sektora FEMYSO, finansijski izvještaj te plan rada za 2019. godinu.

Nakon službenog dijela, učesnici su otišli u posjetu Muzeju “Alija Izetbegović” na Kovačima gdje su se upoznali sa likom i djelima prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Goste su primile unuke Alije Izetbegovića Nađa Berberović-Dizdarević i Emina Berberović koje su govorile o njegovom privatnom, književnom i diplomatskom angažmanu.

Poslije posjete muzeju, organizovana je večeras u sarajevskom restoranu Konyali Ahmet Usta.

U nedjelju 16. septembra su gosti krenuli put Srebrenice radi posjete Memorijalnom centru Potočari gdje su stigli u podne. Najavljeni dolazak su propratili domaćini iz Memorijalnog centra te pripadnici državne Agencije za koordinaciju policijskih tijela zaduženi za obezbjeđenje Centra.

previous arrow
next arrow
Slider

Gosti su dočekani od strane radnika Memorijalnog centra a prisustvovali su i projekciji dokumentarnog filma o genocidu u Srebrenici koji je presuđen od strane UN-ovog Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Nakon obilaska bivše baze UN-a u Potočarima i spomen sobe, posjećeno je i mezarje žrtava genocida u Srebrenici.

Po povratku u Sarajevo, u večernjim satima je održana debata o tome kako održati sjećanje na genocid u Srebrenici koji se desio na tlu Europe prije 23 godine nakon “nikada više da se ne ponovi” izrečeno nakon II svjetskog rata.

AKOS je članica FEMYSO već 15 godina i ima svoje predstavnike u organima ove europske organizacije.

Više o FEMYSO i njihovim aktivnostima možete naći na femyso.org.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top