Kultura i obrazovanjeU Fokusu

U Sarajevu održana skupština Foruma Europskih muslimanskih i studentskih organizacija

Forum Europskih muslimanskih i studentskih organizacija (FEMYSO) održao je 22. redovnu godišnju skupštinu u Sarajevu u periodu od 14. do 16. septembra. Sjedište FEMYSO je u Briselu, centru Europske Unije.

Mladi iz Europe su imali priliku tokom tri dana boravka u bosanskohercegovačkoj prijestolnici da se, pored radnog dijela, upoznaju sa kulturno-historijskim naslijeđem Bosne i Hercegovine, posjete Muzej Alija Izetbegović i Memorijalni centar Potočari.

U petak 14. septembra u popodnevnim satima je počeo program predstavljanjem organizacija učesnica te je održan i edukativni trening na temu “Korištenje društvenih mreža”. 22. skupština FEMYSO je počela u subotu ujutru kada su se na otvaranju zasijedanja obratili predsjednik AKOS-a doc. dr. Dževad Hrvačić i predstavnica Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini doc. dr. Dževada Šuško. Predsjednik AKOS-a je pozdravio prisutne, zahvalio im na odabiru Sarajeva kao mjesta održavanja Skupštine te izrazio dobrodošlicu mladima iz 18 europskih država. Doc. dr. Dževada Šuško je predstavila historijski razvoj institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te navela da ovaj model može biti urnek za saradnju muslimanskih zajednica u Europi sa državama gdje egzistiraju.

Na početku zvaničnog zasijedanja prisutnim predstavnicima članica FEMYSO se obratio predsjednik ove organizacije Jusuf Himat (Youssef Himmat) iz Švicarske koji im je poželio uspješan rad i ugodan boravak u prelijepom gradu Sarajevu. Tokom sjednice su predstavljeni izvještaji o radu sektora FEMYSO, finansijski izvještaj te plan rada za 2019. godinu.

Nakon službenog dijela, učesnici su otišli u posjetu Muzeju “Alija Izetbegović” na Kovačima gdje su se upoznali sa likom i djelima prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Goste su primile unuke Alije Izetbegovića Nađa Berberović-Dizdarević i Emina Berberović koje su govorile o njegovom privatnom, književnom i diplomatskom angažmanu.

Poslije posjete muzeju, organizovana je večeras u sarajevskom restoranu Konyali Ahmet Usta.

U nedjelju 16. septembra su gosti krenuli put Srebrenice radi posjete Memorijalnom centru Potočari gdje su stigli u podne. Najavljeni dolazak su propratili domaćini iz Memorijalnog centra te pripadnici državne Agencije za koordinaciju policijskih tijela zaduženi za obezbjeđenje Centra.

[smartslider3 slider=9]

Gosti su dočekani od strane radnika Memorijalnog centra a prisustvovali su i projekciji dokumentarnog filma o genocidu u Srebrenici koji je presuđen od strane UN-ovog Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Nakon obilaska bivše baze UN-a u Potočarima i spomen sobe, posjećeno je i mezarje žrtava genocida u Srebrenici.

Po povratku u Sarajevo, u večernjim satima je održana debata o tome kako održati sjećanje na genocid u Srebrenici koji se desio na tlu Europe prije 23 godine nakon “nikada više da se ne ponovi” izrečeno nakon II svjetskog rata.

AKOS je članica FEMYSO već 15 godina i ima svoje predstavnike u organima ove europske organizacije.

Više o FEMYSO i njihovim aktivnostima možete naći na femyso.org.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button