Kultura i obrazovanjeU Fokusu

U organizaciji Udruženja “Svitanje” Sarajevo održana još jedna ljetna škola

Piše: Admir Lisica

U organizaciji Udruženja “Svitanje“ iz Sarajeva održana je završna manifestacija u okviru “Ljetne škole 2018”. Velika sala Općine Novi Grad bila je ispunjena sa oko stotinu polaznika ovogodišnje ljetne škole koji su uspješno završili edukacije u trajanju od tri sedmice.

Ljetna škola je dugogodišnji projekat Udruženja “Svitanje“ iz Sarajeva koje se može pohvaliti velikim interesom iskazanim neposredno pred početak škole. Predsjednik Udružnja “Svitanje“ Adnan Ljevo ističe da je zadovoljan postignutim rezultatima i interesom roditelja i učenika iz Sarajeva i okoline. Kako kaže, dugi ljetni raspust za mnoge roditelje predstavlja izazov, a upisom na ovakav vid edukacije koristi podjednako i roditeljima i djeci.

“Već nekoliko godina organiziramo ljetnu školu koja je ove godine privukla veliki broj polaznika. Činjenica da smo imali veliki broj prijava i nakon propisanog roka govori o tome da je ovaj projekat potreban djeci, a kao takav je prepoznat i od strane roditelja. Udruženje za blagostanje, predstavništvo Rahma International u BiH je generalni sponzor projekta, a projekat su još podržali i Osnovna škola Al Amel, Osnovna škola Fatima Gunić, Prva Bošnjačka gimnazija, JU Hitna pomoć KS, Fondacija ‘Hifz Kur’ana Časnog’, Biassco doo, Hare tours d.o.o. te Općina Novi Grad. Dugi ljetni raspust predstavlja izazov za roditelje koji pored svakodnevnih profesionalnih obaveza moraju razmišljati kako pravilno usmjeriti svoju djecu i njihovo vrijeme iskoristiti na pravi način. Veliki broj njih se radovao da nešto ovako postoji u našem glavnom gradu, a na kraju manifestacije ne kriju oduševljenje postignutim rezultatima”, rekao je Adnan Ljevo za Anadolu Agency (AA).

– Škola na tri lokacije

Kako kaže, ljetna škola u organizaciji Udruženja “Svitanje” održavala se na tri različite lokacije iz razloga kako bi se projektom obuhvatila djeca sa šireg područja Kantona Sarajevo. Također, ono što posebno ističe je stručni kadar koji se brinuo da djeca uz igru prikupe i niz korisnih radionica.

“Projekat ljetne škole obuhvatio je cjelokupnu teritoriju Kantona Sarajevo. Naime, edukacije su održane u Starom Gradu (Prva bošnjačka gimnazija), Novom Gradu (O. Š. Fatima Gunić) te na Ilidži (O.Š. Al Alem) iz razloga da ljetnu školu učinimo dostupnom većem broju djece što se svakako pokazalo kao pun pogodak. Moram također spomenuti i veoma stručni kadar koji je svih ovih sedmica razvijao svijest kod naših mlađih naraštaja. Roditelji ističu da je potrebno više ovakvih projekata, a mi svakako nastavljamo s nekim novim projektima u narednom periodu“, kaže Ljevo.

– Djeca opredijeljena za rad i učenje

Admir Iković, bio je jedan od predavača u okviru ovogodišnje ljetne škole. Kako kaže, za njega je ovo bilo jedno nezaboravno iskustvo. Iković ističe interes djece i njihovu volju za radom koja je bila prisutna od prvog održanog časa. Iako se susreće kroz svoje profesionalne obaveze s djecom svakodnevno, napominje da mu rad s djecom predstavlja zadovoljstvo.

“Prvi put sam angažiran na ovom projektu i mogu reći da sam oduševljen organiziranim projektom koje je realiziralo Udruženje ‘Svitanje’ Sarajevo. Djeca su od početka opredijeljena za rad i učenje, bilo da se radi o predmetima koji su vjerski usmjereni, historiji naše domovine Bosne i Hercegovine, ili nekom od mnogobrojnih radionica koje su priredili naši vrijedni predavači. Kao profesor, svakodnevno se susrećem s velikim brojem djece, a rad s njima predstavlja mi zadovoljstvo. Ipak, sasvim je sigurno da je iskustvo s ovogodišnje ljetne škole veoma posebno”, kaže Iković.

Iković ističe da su u okviru ovogodišnje ljetne škole održani i mnogobrojni izleti koji su dodatno učinili da se polaznici ugodno osjećaju.

“Ove godine smo išli na nekoliko izleta u okolini Sarajeva. Djevojčice i dječaci su uživali u prirodi i sportu, što ih je dodatno motivisalo za učenje, a to nam je svakako bio cilj na početku projekta. Ljetna škola je završila svečanom manifestacijom pred velikim brojem djece i njihovih roditelja, a osmijesi na njihovim licima nam garantuju da će nam se većina njih vratiti i sljedeće godine”, konstatira na kraju Iković.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button