Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > U Općine N. Grad izložba “Gazi Husrev-begova biblioteka u misiji nauke i kulture”

U Općine N. Grad izložba “Gazi Husrev-begova biblioteka u misiji nauke i kulture”

Povodom obilježavanja jubileja 480. godina postojanja i djelovanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo jučer je otvorena izložba „Gazi Husrev-begova biblioteka u misiji nauke i kulture“.

Otvorena je do srijede, 13. septembra, a građani je mogu posjetiti radnim danima, od devet do 16 sati.

Izložba, slikom i riječju, predstavlja duhovno i kulturno blago koje ova institucija već stoljećima kontinuirano čuva.

Na panoima su sistematično predstavljeni svi segmenti knjiške građe od rukopisnih djela, stare štampane građe, dokumenta, periodičnih publikacija, ali i starijih i novijih izdavačkih projekata, koji predstavljaju jednu zaokruženu cjelinu života i djela Gazi Husrev-begove biblioteke.

Od mnoštva naslova, na izložbi se mogu pogledati one najvrijednije kao što su Mushaf Fadil-paše Šerifovića, prepisan 1265./1849. godine; najstarije kao Ihja al-‘ulum ad-din Ebu Hamida Muhammeda El-Gazalija (u. 1111.), prepisan 500./1105. godine; najzanimljivije Bidjetu-l-inas – najbolji ilmihal na bosanskom jeziku od Sejfullaha Prohe, sa tekstom na arebici kao i djela sa pečatima, koja govore o dobrotvorima naše Bosne i Hercegovine.

Kao rezultat rada ljudi koji su generacijama čuvali i brinuli o ovim spomenicima kulture, u Galeriji Općine Novi Grad mogu se vidjeti i prikazi radova godišnjaka Anala GHB, katalogizi rukopisa i ostalih izdanja te kuće, sopćeno je iz Press službe.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top