Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > U okviru projekta “Via Dinarica” u parku Blidnje otvorena “Bijela staza”

U okviru projekta “Via Dinarica” u parku Blidnje otvorena “Bijela staza”

U Parku prirode Blidinje danas je otvorena „Bijela staza“ u okviru projekta „Via Dinarica“ čime je napravljen veliki korak ka daljem razvoju platforme za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast u Bosni i Hercegovini  U Parku prirode Blidinje danas je otvorena „Bijela staza“ u okviru projekta „Via Dinarica“ čime je napravljen veliki korak ka daljem razvoju platforme za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast u Bosni i Hercegovini (BiH), prenosi Anadolu Agency (AA).

„Via Dinarica“ je projekat kojeg od 2014. godine implementiraju i finansiraju Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH. Ciljevi inicijative su promocija dinarskog koridora i smanjenje ekonomskih, socijalnih i regionalnih različitosti u BiH, putem afirmacije Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije i povećanja konkurentnosti u oblasti avanturističkog i rekreativnog turizma kojim se promovira prirodna baština BiH.

„Vlada SAD vjeruje da je turizam važan kao pokretačka snaga za jačanje privrede u BiH. Turizam je jedna od grana privrede sa najbržim rastom u BiH i čvrsto vjerujem da ima još prostora za rast u ovoj oblasti. Naš cilj je da uspostavimo koridor Via Dinarice na tri ključne staze – bijeloj koja ide po vrhovima planina, zelenoj koja ide središnjim dijelom i plavoj koja ide duž morske obale – one će biti turističke destinacije u vlasništvu lokalnih zajednica kojima će te zajednice upravljati i samim tim osigurati održiv izvor prihoda velikom broju zainteresovanih subjekata,“ rekla je Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH, navodi se u saopćenju UNDP-a u BiH.

Rezidentna predstavnica UNDP BiH Sezin Sinanoglu smatra da otvaranje ‘Bijele staze’ predstavlja važan doprinos razvoju branda ‘Via Dinarica’ kao integriranog turističkog proizvoda koji može doprinijeti humanom razvoju i poboljšanju kvaliteta života za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

Via Dinarica predstavlja platformu za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast u sedam država kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpi, od Slovenije na sjeveru do Srbije, Kosova i Albanije na jugu. Srce ove „mega staze“, slične stazama Via Alpina na Alpima i Apalači, je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Cilj projekta je uspostava koridora Via Dinarica, sa tri glavne staze – bijelom, zelenom i plavom.

Bijela staza, koja je danas otvorena, predstavlja glavnu stazu koja se prostire cijelom dužinom Via Dinarice, slijedi prirodni tok najviših vrhova Dinarida i uključuje sve najviše vrhove u svakoj od sedam zemalja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top