Zanimljivosti

U nevolji se junaci poznaju: Stanovnik Gaze napravio postrojenje koje plastiku pretvara u gorivo

Stanovnik Gaze uspio je napraviti postrojenje vrhunske tehnologije koje koristi da bi ostatke plastične mase vratio u sastojke od kojih je  nastala: gorivo.
Ibrahimu Subuhu  iz Nusrairat izbjegličkog kampa u centru Pojasa Gaze bilo je potrebno sedam mjeseci kako bi izgradio i usavršio ovo postrojenje.
Izraelska opsada Pojasa Gaze dovela je do nestašice osnovnih potrebština primoravajući stanovnike Gaze da izmišljaju nove mašine kao alternativu onim uobičajenim.
Subuh nije otkrio tajnu svog izuma ali kaže da je na ideju došao na osnovu toga što mu je poznato da se plastika pravi od goriva i ostataka plastične mase koju su do sada izvozili u Egipat preko tunela a imaju je akumuliranu u velikim količinama.
U njegovom postrojenju Subuh zagrijavanjem topi plastičnu masu sve do ne postane para. Para se zatim u istom postrojenju zgušnjava i postaje gorivo.
Prema Subuhu od 1.5 kg plastike dobija se jedan litar goriva. Novo gorivo se koristi za pokretanje generatora za električnu struju, automobile i druge mašine koje rade na naftu.
Subuh namjerava potražiti donatore kako bi napravio veliko postrojenje da bi mogao reciklirati na tone plastike koja se nalazi akumulirana u Pojasu Gaze. On vjeruje da bi na ovaj način riješio dva problema: podstiče se recikliranje akumulirane plastične mase a također  olakšat će krizu sa gorivom.

islambosna.ba

Povezani članci

Back to top button