Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > U Maljevcu obilježena Nova 1439. hidžretska godina

U Maljevcu obilježena Nova 1439. hidžretska godina

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, jučer je obilježena Nova 1439. hidžretske godine u Maljevcu ispred mesdžida.

Taj dan je ujedno i Dan ašure, 10. muharrem 1439. hidžretske godine. Svečanosti su prisustvovali džematlije iz sva tri džemata (Maljevac, Bogovolja i Karlovac) kao i pripadnici drugih konfesija i nacionalnosti, te brojne ugledne zvanice, između ostalih Ivo Žinić župan senjsko-moslavačke županija, dr. Vesna Hajsan Dolinar zamjenica župana Karlovačke županije, Jure Katić gradonačelnik Slunja, Ivica Kuzmić načelnik Općine Topusko i zamjenik Ivica Kireta, Jusuf Barjaktarević savjetnik gradonačelnika grada Cazina, Osman Mušić zamjenik načelnice Općine Cetingrad, prim. dr.sc. Ervin Jančić ravnatelj Opće bolnice Karlovac i Željko Magdić načelnik stanice granične policije Maljevac.

Hidžra je preseljenje muslimana iz Mekke u Medinu koje se desilo 622. godine. Ovaj događaj uzet je za početak računanja muslimanskog kalendara. Ovaj događaj bio je ujedno i prilika da se evociraju sjećanja na 1991. godinu kada je preko 20 000 Hrvata sa područja Cetingrada, Slunja, Vojnića, Rakovica, Saborskog, Plaškog, Plitvičkih Jezera, učinilo hidžru i spasilo se u bošnjačkim domovima krajiških općina Cazin, Velika Kladuša i Bihać, jer je u to vrijeme bio blokiran teritorij do Karlovca.

Novogodišnju hidžretsku poruku uputio je Admir ef. Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, a bogat vjerski i kulturno-umjetnički program su pripremili učenici islamskog vjeronauka i KUD bošnjačke zajednice Preporod iz Busovače.

Na kraju su namjlađi dobili prigodne novogodišnje paketiće koje su za njih pripremili glavni imam i službenici Medžlisa Karlovac

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com